Porția de sănătate: cerealele – secara
Nutriţioniştii sunt de părere că un consum optim de cereale aduce în organism fibre, proteine vegetale de calitate, vitamine, minerale şi o varietate de substanţe cu rol important în sănătate.
Articol editat de cristina.rusu, 19 iunie 2021, 00:00 / actualizat: 21 iunie 2021, 8:12
Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre.
Secara face parte din categoria cerealelor alături de grâu și orz. Provine dintr-o specie sălbatică, dezvoltată la început sub formă de buruieni printre culturile de grâu și orz.
Secara a început să fie cultivată relativ recent.
Spre deosebire de grâu sau ovăz, secara nu este atât de populară, dar se folosește din ce în ce mai mult în industria de panificație.
Secara este disponibilă atât în forma sa naturală, de cereală integrală, cât și sub formă de făină sau fulgi.
Valoarea nutritivă este dată mai ales de aportul important de fibre. In comparatie cu grâul, conține mult mai multe fibre și mult mai puțin gluten, astfel pâinea de secară nu crește foarte mult și este mai îndesată.
Substanțele active importante din compoziția secarei sunt: săruri minerale, amidon, proteine, glucide, lipide, celuloză. Hidrații de carbon se găsesc în cantitate foarte mare în boabele de secară, aproximativ 69%, în timp ce proteinele sunt în proporție de 13%.
Secara este un aliment care poate ajuta organismul din punct de vedere energetic și nutritiv. Activează circulația sanguină. Dacă este consumată în mod frecvent, are efect depurativ.
Consumul de pâine de secară poate preveni apariția bolilor hepatice, arterioscleroza, hipertensiunea și alte boli ale sistemului cardiovascular.
Consumul acestei cereale este recomandat și celor sedentari sau care vor să slăbească.
Dacă dorim să reducem greutatea, este recomandat să includem secara, sub orice formă, în dieta zilnică, deoarece ne va ajuta să mâncăm mai puțin, respectiv să nu mai simțim nevoia de a consuma alimente bogate caloric pe parcursul zilei.
Deoarece reprezintă o sursă remarcabilă de fibre, secara ajută la apariția în timp util a senzației de sațietate și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Conținutul ridicat în lizină și pentozani determină ca secara să fie indispensabilă unei alimentații echilibrate.
Lizina intră în componența majorității proteinelor din corpul uman și are un rol important pentru metabolismul calciului.
Dacă suferiți de intoleranță la gluten sau boala celiacă, evitați să consumați această cereală sau consultați un medic specialist înainte de introducerea în dieta zilnică.
Secara are în compoziție secalină, o formă de gluten care poate cauza tulburări de tranzit, balonare și flatulență, dureri abdominale și alte simptome specifice acestei afecțiuni.
Pentru a vă bucura de beneficiile secarei, înlocuiți făina albă cu făina de secară care, comparativ cu aceasta, conține mai mulți nutrienți și cel mai important, într-o cantitate mai mare. Produsele din secară vă vor oferi o sațietate pentru mai mult timp și în plus, este o sursă mai bogată de fibre și B-uri.
Puteți înlocui cerealele de la micul dejun cu fulgi de secară. Vă vor aduce un aport important de nutrienți.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.