Concertul de deschidere al Atelierului de muzică de cameră
Cvartetul lui Dan Dediu (Nr. 7, Für Ulisse) a avut prima audiție absolută în luna octombrie a anului trecut și a fost comandat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera pentru a fi prezentat în premieră în cadrul concertelor Moștenitorii României Muzicale, cu ocazia sărbătoririi anului Beethoven. Lucrarea conține cinci piese numite de către autor studii beethoveniene, intitulate astfel: I. Labirinto de-l silenzio, II. Idyll & Dankgesang, III. Labirinto del bolero, Ravel’s Tattoo, IV. Moonlight Maze, V. Fantasia fantomagica sul nome Beethoven.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iunie 2021, 17:19
Cvartetul de coarde nr. 14, op. 131 în do diez minor de Ludwig van Beethoven, unul dintre ultimele sale opusuri, este o capodoperă a genului cameral care aduce inovații atât din perspectiva formei muzicale, cât și din cea a limbajului, complexitatea structurii, expresivitatea și profunzimea muzicii fiind principalele elemente care captează atenția auditorului.
Concertul face parte din stagiunea de concerte a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, unde ansamblul ocupă poziția de cvartet în rezidență din 2015.
Laureat al numeroaselor concursuri prestigioase, cu o apreciere națională și internațională, Cvartetul Arcadia a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale, susținând concerte pe scenele de referință ale lumii, cu apariții discografice la unele dintre cele mai importante case de discuri. Atelierul de muzică de cameră este noul proiect al Cvartetului Arcadia, proiect care s-a concretizat abia acum, deși ideea de a organiza acest tip de eveniment a apărut cu ceva ani în urmă. Aflat la prima ediție, Atelierul își dorește prin tematica sa formarea următoarelor generații de muzicieni prin încurajarea, îndrumarea și promovarea tinerilor muzicieni în evoluția lor profesională prin arta muzicii de cameră. Formația clujeană dorește să-și asume rolul de mentor în aprofundarea cunoștințelor muzicale deja dobândite ale tinerilor muzicieni, de a fi un ghid în perfecționarea lor ca ansamblu cameral, de a le oferi experiența de scenă, de concert, ce are un rol deosebit de important în dezvoltarea artistică, punând accent pe gestionarea emoțiilor în mod constructiv.
Atelierul de muzică de cameră este un proiect organizat de Cvartetul Arcadia prin Asociația Arcadia Quartet și este dedicat formațiilor camerale existente cu coarde, coarde și pian sau coarde și suflători, alcătuite din tineri muzicieni din România, care se va desfășura între 27 iunie și 3 iulie 2021 și va fi găzduit de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca.
Atelierul va fi deschis cu un concert cameral susținut de Cvartetul Arcadia în data de 27 iunie de la ora 18 în Sala Auditorium Maximum. Pe parcursul celor 5 zile de curs de măiestrie participanții vor beneficia de sesiune de lucru cu fiecare membru al cvartetului, proiectul urmând să se încheie cu recitalul formațiilor participante în data de 3 iulie de la ora 18, ce va avea loc în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.
Intrare va fi liberă, pe bază de rezervare. Rezervarea locurilor se poate face prin achiziția biletelor cu valoare de 0 lei prin platforma entertix.ro sau myticket.ro.
Partenerii acestui proiect sunt Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Filarmonica de Stat „Transilvania”.
Parteneri media Radio România Muzical, Radio Cluj.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.