Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: În vizită la muzeul de scârboșenii [AUDIO]

Ce înseamnă muzeul de scârboșenii și cum trebuia el să ajungă la Cluj?

Felia de Cluj: În vizită la muzeul de scârboșenii [AUDIO]
Foto: Foto: Facebook Disgusting Food Museum

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 23 iunie 2021, 8:32

Muzeul de scârboșenii este munca unui pasionat de gastronomie, Andreas, pe numele lui. Domnul ăsta a călătorit prin toată lumea, enervant, știu, și mie mi-ar plăcea, și a mâncat cele mai ciudate feluri de mâncare de pe unde a fost el. Apoi, i-a venit ideea să le adune pe toate într-un loc pentru că ar putea fi un business bun, dar mai ales pentru că nu multă lume ajunge în toate colțurile lumii.
Și așa cum mă plimbam eu prin Malmo, fără direcție, pentru că mai aveam 2-3 ore până trebuia să merg la aeroport, am intrat și în mall-ul ăsta și după primii 3 pași m-a lovit un miros ciudat. Am urmat mirosul și am dat de minunea asta. La intrare se plătește un bilet, evident, doar că biletul nu e o simplă hârtie cu o serie și o dată, ci este o pungă de hârtie din aia de care primești în avion, dacă mă înțelegeți. Apoi, cu pași mici și cu nasul strâmbat, te îndrepți spre exponate. Piesele sunt și food și non-food, adică găsești expună brânza pecorino a cărei miez este transformat în cremă de niște viermi, până la piese de mobilier care susțin un demers gastronomic inedit, cum ar fi celebra masă în mijlocul căreia se prinde maimuța a cărei creier se mănâncă direct din cutia craniană, obicei bizar din îndepărtata Chină.
Muzeul mai expune diverse tipuri de brânză puturoasă și extem de puturoasă, atât de puturoasă că unii oameni chiar vomită de la ea, nu eu! Mie-mi place brânza cât de puturoasă o fi ea. Apoi găsești diverse tipuri de băuturi, cum ar fi un vin fermentat pe pui de sobolan, snaps infuzat cu rect de castor și tot așa, numai delicatese după delicatese.
Într-un final, expoziția se termină cu un bufet, unde, tot în banii de intrare, ai acces la degustat o parte din scârboșenii, și aici am degustat următoarele :
1. Hakarl – carne de rechin putrezită, tipică Islandei.
2. Century egg – ou crud, îngropat în pământ cu sare, lut și tot felul de alte chestii, unde se lasă la învechit de la câteva săptămâni până la câteva luni, tipic Asiei.
3. Șnaps infuzat cu glande din rectul castorului – se folosește în mai multe ramuri ale industriei alimentare, aparent ca și potențiator pentru aromele de vanilie! Oare cine mai mănâncă înghețată acum?
4. Toate tipurile de brânză puturoasă.
… și apoi am mai băut tot felul de chestii, după care nu era recomandat să te urci în avion, dar nu regret nimic. Pe avion mi-am dat seama că ar fi minunat ca o seamă de oameni pe care-i cunosc eu să experimenteze și ei treaba asta. Și așa mi-a venit ideea să îi invit pe oamenii cu scârboșenii la Cluj. Până la un punct, lucrurile a mers unse, apoi doamna pandemie a zis că mai bine nu, să o lăsăm pe altă dată. Noi, oameni cuminți, ne-am conformat, cel puțin deocamdată.
Dar tot o să vină ziua aia în care o să ne vedem la vreun muzeu din centrul Clujului la o degustare de rechin putrezit și un shot de șnaps din rect de castor. Până atunci, mâncați local și mândriți-vă cu patrimoniul gastronomic, chiar dacă pentru unii poate părea ceva scârbos, e important!

 

Foto: Facebook 

Chef Horia Șimon

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie