Mare atenție ce alimente cumpărați pe vreme de caniculă! [AUDIO]
L-am întrebat pe şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, dr. Nicolae Pivariu, cum rămâne cu comercianţii de produse perisabile din afara pieţelor organizate:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iunie 2021, 00:00 / actualizat: 28 iunie 2021, 17:54
Pe raza jud. Cluj nu sunt atâţia cum sunt în Braşov, cu brânzeturi ş.a.m.d. Cei care merg pe piaţă sunt înregistraţi; şi lor le verificăm atât materia primă cât şi produsul finit. Cel mai sensibil este peştele, apoi laptele nepasteurizat, brânzeturile care nu sunt sărate; ouăle, dacă temperatura trece de 14-15 grade. – dr. Nicolae Pivariu.
Din nefericire ochiul ager şi nasul fin nu garantează nimic, fiindcă alimentele alterate sunt periculoase şi înainte de a-şi schimba aspectul şi mirosul. Dr. Dan Vodnăr de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV Cluj:
Microorganismele de fapt nu fac nimic altceva decât să producă anumiţi metabolici. Unii, pe care îi putem identifica foarte simplu din punct de vedere senzorial (al mirosului, al gustului) ne fac să nu cumpărăm produsul de pe piaţă. Dar produsul poate să fie alterat fără să îl depistăm din punct de vedere senzorial. – dr. Dan Vodnăr.
Cea mai frecventă boală pe care o generează mâncarea alterată este toxiinfecţia alimentară. 70% dintre aceste toxiinfecţii apar ca urmare a consumului de produse lactate alterate.
Dan Horea / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.