Maneaua: de la muzică la subcultură, în viziunea psihologului Daniel David [AUDIO]
Dan Horea: Domnule profesor, acum mulţi ani fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că peste 80% dintre români sunt iubitori de manele, chiar dacă nu vor să recunoască. E ceva legat de spiritualitatea noastră profundă în aceste manele?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2021, 00:00
Daniel David: Este un gen apreciat de obicei în segmente în care nivelul educaţional nu este crescut, dar trebuie să recunoaştem că sunt şi oameni educaţi care preferă acest gen. Sunt manele şi manele: unele au conţinut ok, altele au un conţinut care e inacceptabil din punct de vedere moral sau social. Probabil că au legătura aceasta cu muzica balcanică, vedeţi că încep să fie din nou la modă inclusiv în generaţiile tinere ritmurile din zona balcanilor. Tinerii la petreceri apreciază cântecele care vin din zona aromânilor, care sunt foarte interesante.
Dan Horea: Se justifică atunci acea atitudine dispreţuitoare, superioară a foarte multora faţă de iubitorii manelelor?
Daniel David: După cum v-am spus, sunt manele şi manele. Când vorbeşti de ameninţări sau de comportamente antisociale, acolo nu e vorba să ai un dispreţ faţă de oameni, dar ar trebui să valorizăm aceste genuri muzicale. Alte manele însă pot fi apreciate şi nu avem de ce să-i devalorizăm pe cei care le ascultă.
Dan Horea: Un lider al rromilor din Gilău, Rudolf Varga, spunea că spre surprinderea lui neplăcută, muzica ţigănească veche pe care o cunoşteam cu toţii a început să fie înlocuită tot mai mult în preferinţele etniei de manele.
Daniel David: Acelaşi lucru îl vedem şi în muzica populară, care a început să fie filtrată prin stilul etno, care, iarăşi, prinde foarte bine în zona tinerilor, mult mai mult decât muzica populară clasică.
Dan Horea: Dacă te duci într-un bar dintr-un sat, există un televizor pe care merg canalele de manele.
Daniel David: Acestea sunt dinamicile vieţii. Nu are sens să facem evaluări, că e bine sau e rău.
Dan Horea: E o scădere intelectuală şi culturală sau e doar o modă?
Daniel David: Este o modă. Totdeauna exista o zonă muzicală care nu era tocmai acceptată social.
Dan Horea: Aşa a început rock&roll-ul.
Daniel David: Da, dar acolo conţinutul era de alt tip: la început se vorbea de pace, de iubirea între oameni, nu de ameninţare şi de făcut bani prin furt. Totdeauna au existat aceste tipuri de cântece, doar că nu erau atât de cunoscute, nu erau atât de promovate, chiar şi în perioada în care nu eram bombardaţi de ele pe Youtube sau pe canalele de televiziune.
Dan Horea / Andrea Nagy
Foto. arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.