Personalitatea zilei: Elisabeta Rizea
A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste, petrecând 13 ani în închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în 1992, în urma unui documentar din seria Memorialul durerii. În 28 iunie 1912 s-a născut Elisabeta Rizea:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 28 iunie 2021, 7:10
A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste, petrecând 13 ani în închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în 1992, în urma unui documentar din seria Memorialul durerii. În 28 iunie 1912 s-a născut Elisabeta Rizea:
Printre partizani
Elisabeta Rizea a părăsit şcoala la 14 ani, pentru a-şi ajuta familia în muncile agricole. Pe linie paternă aceasta era descendentă a lui Gheorghe Şuţa, unul din conducătorii mişcării naţional-ţărăniste suprimată de comunişti în 1948. Când soţul ei, Gheorghe Rizea, s-a alăturat grupului de rezistenţă Arsenescu-Arnăuţoiu, aceasta şi-a asumat, împreună cu fiica ei, sarcina de a-i aproviziona cu alimente şi bani. În 1949 Elisabeta Rizea a fost arestată, petrecând 2 ani în detenţie înainte de a apărea în faţa tribunalului.
A fost condamnată la 7 ani de închisoare, pe care i-a petrecut într-o celulă de maximă securitate din închisoarea de la Piteşti. După eliberare a reluat imediat legătura cu partizanii din munţi, folosindu-se de o scorbură de copac pentru a le transmite informaţii:
„Nu m-au putut prinde dumnealor niciodată, decât atunci când am fost pârâtă, pentru că făceam în aşa fel, eram micuţă, mă strecuram printre uluci, printre garduri, pe unde puteam eu. Căram de ziua,într-o groapă, ce trebuia să le duc, aveam unde să le ascund şi ei veneau şi le luau. Mai la urmă de tot am făcut, adică tot dumnealor m-au învăţat, într-o salcie o gaură, căsuţa poştală,şi eu când era ceva îi anunţam, scriam, îi anunţam„, povesteşte Elisabeta Rizea în volumul Memorialul durerii. O istorie care nu se învaţă la şcoală de Lucia Hossu Longin, editura Humanitas, 2013.
A fost arestată din nou în 1961 şi condamnată de această dată la moarte, pedeapsă schimbată în muncă silnică pe viaţă. Ca loc de detenţie a fost aleasă închisoarea pentru femei de la Mislea unde a fost închisă până în 1964, fiind bătută şi maltratată.
„Mi-a legat coada sub cârligu’ de lampă din casa boierului. Coada era groasă. Eram şi eu altfel la 38 de ani… Cârnu mi-a tras scaunu’. Ălălalt mi-a tras şi masa. Coada mi-a rămas în cârlig şi eu am căzut la pământ. Aşa mi-au smuls păru’. Am făcut tratament şi nu mi-a mai crescut. Da’ tot nu i-am vândut”, mărturisea Elisabeta Rizea despre tratamentul din închisoarea de femei.
A fost eliberată în urma decretului de amnistie generală, dar familia ei a fost în continuare supravegheată până în 1989. La rândul său, Gheorghe Rizea a petrecut 14 ani în închisoare.
După 1990
Lupta Elisabetei Rizea nu s-a încheiat odată cu căderea regimului comunist. La alegerile din mai 1990 aceasta îşi îndemna consătenii să nu aleagă un singur partid, fiind internată un timp în spitalul de la Piteşti „pentru diagnosticare”. Primul interviu cu Elisabeta Rizea a fost difuzat în 1992, în serialul de televiziune Memorialul durerii. În 2001 a fost vizitată de regele Mihai I, pe care îl cunoscuse în copilărie. Elisabeta Rizea a încetat din viaţă în 2003.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.