Ai vreo idee pentru dezvoltarea Clujului? Înscrie-te pe www.bugetareparticipativa.ro
Primăria Cluj-Napoca a demarat o nouă etapă a procesului de bugetare participativă on-line. Este cea de-a patra ediție, iar toți cei care locuiesc în municipiu și au împlinit vârsta de 18 ani pot depune proiecte pentru dezvoltarea orașului pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. (Ovidiu Cîmpean)
Șeful Direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, arată că proiectele pot fi depuse până la jumătatea lunii iulie. Ulterior, funcționarii primăriei vor verifica dacă dosarele depuse respectă cerințele. La fel că în anii precedenți, toate proiectele eligibile urmează să fie votate, iar cele care strâng cele mai multe aprecieri vor fi puse în practică din bugetul local. Ovidiu Cîmpean amintește că își pot exprima votul toți cei care locuiesc sau își desfășoară activitatea în municipiul Cluj-Napoca:
Termenul de depunere a proiectelor este 18 iulie, urmând ca, apoi, aceste proiecte să intre în analiza unei comisii tehnice, iar din 13 până în 17 octombrie să fie programat și votul on-line, așa cum i-am obișnuit pe clujeni și în edițiile anterioare. (Ovidiu Cîmpean)
Municipiul Cluj-Napoca a fost prima localitate din țară care, încă din 2017, a lansat acest program de bugetare participativă. Primarul Emil Boc apreciază că prin intermediul propunerilor venite de la cetățeni, clujenii pot decide modul în care se va cheltui o parte din bugetul municipiului:
Bugetarea participativă este o formă de respect pentru cei care plătesc impozite și taxe în favoarea Consiliului Local și a Primăriei, practic pentru orașul nostru. O parte din banii pe care ei îl plătesc se întorc, prin votul domniilor lor, în diverse proiecte. Până în 18 iulie pot fi depuse proiecte. Acest termen este cel mai important de reținut în faza actuală, în cadrul procesului de bugetare participativă on-line. (Emil Boc)
Din rândul propunerilor făcute, în urma vorului cetățenilor vor fi selectate 15 proiecte, pentru care Primăria va asigura atât partea de proiectare, dacă este cazul, cât și banii pentru execuția lor.
Șeful Direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, arată că sunt șase domenii pentru care se pot depune proiecte, iar primele două cele mai votate propuneri din fiecare domeniu sunt declarate câștigătoare. Pe lângă acestea, se mai adaugă alte trei propuneri, indiferent de categorie, care au strâns cele mai multe voturi de la clujeni:
În fiecare an, sunt alese și votate 15 proiecte pe care Primăria Cluj-Napoca le implementează în anii următori, sigur în funcție de complexitatea acestor proiecte. Până acum avem în lucru 45 de astfel de proiecte, o parte au fost finalizate, iar cu cele de anul acesta o să ajungem la 60 de proiecte propuse de cetățeni pentru care primăria asigură execuția, în urma procesului de bugetare participativă. (Ovidiu Cîmpean)
La edițiile trecute ale procesului de bugetare participativă au fost selectate pentru punerea în practică proiecte precum extinderea școlilor Ion Creangă și Nicolae Titulescu, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, semnalizarea suplimentară a trecerilor pentru pietoni, introducerea autobuzelor școlare sau transformarea străzii Iuliu Maniu în zonă preponderent pietonală. În funcție de complexitatea lor, o parte dintre aceste proiecte au fost realizate, în timp ce altele se află în diferite faze de proiectare sau execuție.
Mihai Miclăuș
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 iunie 2021, 13:48 / actualizat: 5 iulie 2021, 11:33
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.