Trei oraşe europene sunt la un pas de a fi excluse din Patrimoniul Mondial UNESCO
În urma unei întreruperi de un an din cauza pandemiei, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO va organiza o reuniune extinsă la Fuzhou, China, în perioada 16-31 iulie. Va propune acolo excluderea din prestigioasa listă a celor trei orașe în care patrimoniul cultural și istoric este pus în pericol.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 iulie 2021, 15:03
În 2019, UNESCO a avertizat deja Veneția cu privire la sancțiuni grave în absența unor progrese tangibile. Orașul este acum protejat de inundațiile provocate de un lac de acumulare, însă administrația nu a reușit să-și modernizeze infrastructura și transportul. Comitetul Patrimoniului Mondial a criticat autoritățile pentru că au ignorat problemele climatice și au indicat un sistem slab pentru protejarea ecosistemului fragil și unic al lagunei și al zonelor sale de maree. Astfel, potrivit organizației, întregul oraș este amenințat.
În plus, Veneția se confruntă cu problema turismului de masă, în special pe navele de croazieră, potrivit ziarului francez. Din 2012, un decret special prevede că navele nu vor mai intra în lagună, dar acest lucru nu a fost niciodată pus în aplicare. Șeful regiunii și primarul orașului nu vrea să se piardă un capital solid, nici 4.500 de locuri de muncă. În 2021, autoritățile au adoptat o lege care interzice accesul navelor de croazieră în lagună, dar numai după ce le-a fost construit un terminal special. Între timp, navele continuă să treacă în fața pieței San Marco.
Un alt pretendent pentru eliminarea de pe lista UNESCO este Liverpool din Marea Britanie. Oraşul a devenit sit al Patrimoniului Mondial în 2004, dar comitetul consideră că orașul își poate pierde acum valoarea specială pentru omenire datorită proiectelor de „îmbunătățire și urbanizare”. Liverpool este cunoscut pentru portul său comercial, care a jucat un rol important în ascensiunea Imperiului Britanic. În 2012, oficialii orașului au lansat un proiect pe scară largă, Liverpool Waters, conform căruia se vor construi hoteluri și centre de afaceri în valoare de 5 miliarde de lire, pe terasamente istorice, în următorii 30 de ani. O altă problemă este construirea unui nou stadion de fotbal pe terasament, despre care UNESCO a avertizat deja.
Administrația Liverpool nu vrea în mod clar ca orașul să-și piardă statutul. Primarul Joan Anderson propune ca acest comitet să se ducă acolo, în 2021 și 2022, pentru a-și reconsidera poziția. În luna iunie a acestui an, ea și 30 de reprezentanți din domeniile fotbalului, culturii și politicii au semnat o scrisoare prin care cereau UNESCO să nu ia o decizie atât de nedreaptă. Potrivit acestora, orașul se află acum în „o stare mult mai bună” decât înainte de a fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial.
În cele din urmă, Comitetul pentru Protecția Monumentelor Istorice este îngrijorat de demolarea și reconstrucția nejustificată a capitalei Ungariei, în special în zona Cetății Buda. Aceasta se ridică deasupra Dunării și este înconjurată de case magnifice cu fațade colorate, construite între secolele XV și XVIII. Datorită lor, acest cartier extrem de popular în rândul turiștilor a fost inclus pe lista patrimoniului mondial în 1987.
Cu toate acestea, premierul Victor Orban a demarat un proiect global de reconstrucție a regiunii. UNESCO remarcă „demolarea deliberată, conservarea insuficientă” și reconstrucția prea rapidă, ceea ce duce la o pierdere semnificativă a autenticității sitului. Orban a ordonat renovarea vechii mănăstiri carmelite, pentru a-și muta biroul acolo, iar pe fațada din secolul al XVIII-lea a apărut un balcon și o terasă lungă. „Acest lucru vorbește foarte mult despre politica actuală de păstrare a patrimoniului”, a scris ziarul francez.
Departamentul pentru Protecția Monumentelor Istorice ar fi putut interveni, dar premierul a respins intervenţia. Acum administrația orașului trebuie să se ocupe de protecția patrimoniului istoric, dar de fapt nu o face. După cum subliniază UNESCO, în Ungaria nu există în prezent „niciun departament, nici personal, niciun manager care să aibă o idee despre toate proiectele în curs”. În general, țara nu are „o bună gestionare a patrimoniului mondial”, motiv pentru care organizația recomandă ca acest cartier istoric din Budapesta să fie inclus pe lista siturilor ameninţate cu dispariţia, scrie France Info. (www.segabg.com)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.