Dacă în timpul unei partide de golf vreţi să ascultaţi slujba de duminică, e nevoie doar să vă puneţi pe cap pălăria cu radio; cam aşa suna reclama unui gadget care a fost popular pentru scurt timp în anii ’50:
Dacă în timpul unei partide de golf vreţi să ascultaţi slujba de duminică, e nevoie doar să vă puneţi pe cap pălăria cu radio; cam aşa suna reclama unui gadget care a fost popular pentru scurt timp în anii ’50:
Era mai mult o meteahnă a anilor 2000, când omul nu putea să iasă pe stradă fără să dea măcar peste o persoană cu muzică la purtător. Şi nu vorbim aici de căşti, ci de obiceiul – conform principiului sharing is caring – de a împărţi muzica democratic celor din jur, lăsând-o să urle din difuzoarele unui casetofon pe baterii. Radiourile portabile au apărut prin anii ’50, dar tentative de a face muzica mobilă au existat chiar înainte de inventarea tranzistorului. O iniţiativă ciudată în acest sens a fost pălăria cu radio, care pare desprinsă din instrumentarul unui film science fiction.
Prima pălărie cu radio a fost prezentată în 1931, atribuindu-i-se când origini franceze, când germane. Vedem în clip că e vorba practic de o pălărie de pai, echipată cu 2 antene şi un disc de reglare a frecvenţei. Pentru un timp nici acest model, nici cele care i-au urmat nu au reuşit să intre în graţiile publicului, chiar dacă era marketat ca un mijloc ideal de a asculta slujba în timpul unei partide de golf.
La sfârşitul anilor ’40 însă a venit şi timpul pălăriilor cu radio. Despre iniţiatorul noului model trebuie să ştim că era un tip foarte întreprinzător: încă din 1914 a inventat un dispozitiv cu care putea să realizeze milioane de coliere tradiţionale hawaiiene, pe care a început să le exporte în Hawaii! Radioul a purtat numele de Man from Mars şi încă se baza pe vechile tuburi, în locul tranzistorilor care erau la nivel de tehnologie de laborator. Aparatul a fost prezentat, cu surle şi trâmbiţe, la o conferinţă de presă la care au fost invitate fotomodele tinere pentru a se fotografia purtând pălărie cu radio, o idee care a produs rezultate serioase.
Pălăria cu radio a fost foarte populară câţiva ani, dar a dispărut din preferinţele publicului cu viteza cu care a venit. Nu trebuie totuşi să ne întristăm: iubitorii de gadgeturi fără sens pot găsi şi astăzi invenţii pe gustul lor, e de ajuns dacă ne gândim la şepcile cu căşti încorporate ori la mini-playerele de discuri, pe care încap exact 4 minute de muzică.
Andrea Nagy
Foto: telex.hu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.