Se vor stabili etapele împușcării urșilor agresivi
Ordonanța de urgență care permite împuşcarea urșilor agresivi va intra luni, 5 iulie 2021, în procedură de avizare ministerială.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 iulie 2021, 13:32
Ordonanța de urgență care permite împuşcarea urșilor agresivi va intra luni, 5 iulie 2021, în procedură de avizare ministerială.
Va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația în vigoare va fi completată cu aceste elemente noi. După cum a precizat ministrul mediului, Tanczos Barna, noul document va defini între altele ce înseamnă atacul unui carnivor mare, pentru că în momentul de față legislația nu are o descriere foarte exactă a acestei situații. Se va preciza și modul în care se vor îndepărta sau imobiliza animalele mari, dar și ce înseamnă uzul de armă, a menţionat demnitarul. La un post de televiziune, Tanczos Barna a reafirmat etapele prin care se poate ajunge la împușcarea urșilor.
Tanczos Barna: Intervenția trebuie să fie graduală și o ordonanţa de urgență va propune exact acest lucru. Gonirea, alungarea animalului sălbatic este prima intervenție. Mai departe, următoarea etapă este tranchilizarea şi relocarea acolo unde acest lucru este posibil, trebuie să te apropii la 30-50 m de animalul sălbatic ca să poţi să îl tranchilizezi. În cazul în care se află prins într-o capcană neautorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să îl alunge, în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție, de extragere prin împuşcare.
Între timp, un bărbat a fost atacat de urs într-o comună din Harghita. A fost transportat la spital cu un elicopter. Era conștient, dar avea o serie de răni pe corp. Este a treia persoană atacată de urs în ultimele săptămâni în Harghita.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.