COVID-19: O persoană nevaccinată are de douăsprezece ori mai multe şanse să îi infecteze pe ceilalţi
Deși știm că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 sunt mai puțin susceptibile de a contracta o formă severă a bolii, datele privind riscul de contaminare de la persoanele care au primit una sau mai multe doze de vaccin sunt încă rare.
Articol editat de cristina.rusu, 5 iulie 2021, 12:00
Într-un studiu publicat luni, 28 iunie, Institutul Pasteur relevă totuși că o persoană nevaccinată are un risc de douăsprezece ori mai mare de a transmite SARS-CoV-2 decât o persoană vaccinată, a raportat miercuri „Ouest-France”.
Primele rezultate ale studiului au fost prezentate pe Twitter de unul dintre epidemiologii de la Institutul Pasteur.
Cercetarea se bazează pe un scenariu prospectiv de acoperire vaccinulă de 30% la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, de 70% la persoanele între 18 și 59 de ani și de 90% la cele cu vârsta peste 60 de ani, precum și pe o rată inițială de reproducere a virusului (R0) de 4.
Alte date din studiu evidențiază scăderea drastică a contaminării atunci când campaniile de vaccinare sunt eficiente. În scenariul prospectiv al Institutului Pasteur, persoanele nevaccinate ar reprezenta 75% din infecțiile cu Covid-19, deși ar constitui doar 37% din populație.
În cele din urmă, cercetătorii încurajează maximizarea acoperirii vaccinale a tinerilor. Într-adevăr, în acest scenariu, 46% din contaminări ar avea loc în rândul tinerilor, în timp ce aceștia sunt mai puțin sensibili la virus decât adulții și reprezintă doar 22% din populație.
În cauză: o campanie de vaccinare mai puțin avansată şi autorizată doar pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.