Personalitatea zilei: Tenzin Gyatso [VIDEO]
Educaţia
Articol editat de cristina.rusu, 6 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 6 iulie 2021, 8:07
Educaţia
Tenzin Gyatso s-a născut la 6 iulie 1935, într-un sat de ţărani din provincia Amdo. La 4 ani şi jumătate a fost dus în capitala Tibetului, Lasa, şi instalat în funcţia de şef spiritual. Foarte rar şi-a mai vizitat satul natal după această dată, petrecându-şi copilăria izolat, în compania călugărilor. Avea o înclinaţie naturală pentru studiu şi, după cum reiese din memoriile lui Heinrich Harrer, o curiozitate pentru ştiinţe şi lumea din jur, lărgindu-şi orizonturile prin cunoştinţe de astronomie, teatru, metafizică, filosofia religiilor, sanscrită şi… mânuirea proiectorului de cinema!
Radia tot şi se repezi să-mi pună o avalanşă de întrebări. Te ducea cu gândul la un om care a meditat ani în şir asupra a tot felul de probleme, iar acum, când putea în fine să vorbească şi el cu cineva, încerca să obţină răspunsuri rapide la toate întrebările care îl frământaseră. Nici nu îmi lăsă timp să chibzuiesc asupra răspunsurilor, ci mă duse repede la aparat ca să pun un film pe care dorea de mult să-l vadă. Era un film documentar despre capitularea Japoniei. Pe stareţi îi trimise în sala de reprezentaţii – ei urmau să formeze publicul. Probabil că am fost puţin neîndemânatic şi nu am mânuit proiectorul destul de repede, căci m-a împins nerăbdător la o parte şi a luat personal filmul în mână, dovedindu-se mult mai isteţ decât mine. Mi-a povestit că aparatele îl preocupaseră toată iarna, la Potala, că demontase deja un proiector şi îl reasamblase după aceea. Am observat deja de atunci că îi plăcea să studieze totul în amănunţime, neacceptând nimic ca dat dinainte.– Heinrich Harrer, Şapte ani în Tibet, editura Polirom, 2013.
În exil
De la vârsta de 16 ani, Dalai Lama şi-a asumat întreaga putere temporală şi timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959 la Lhasa a izbucnit o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama a fost nevoit să părăsească Tibetul şi să se stabilească în India, unde a fost urmat de peste 100 de mii de conaţionali. Spre deosebire de predecesorii săi, al 14-lea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase ţări şi a întreţinut un dialog constant cu personalităţi aparţinând unor spaţii culturale, religioase şi ideologice foarte diferite.
De-a lungul vremii, reputaţia sa de om al păcii şi înţelegerii a crescut neîncetat. Sfinţia Sa a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.