Ce secrete ascund cireşele?
Consumul acestui fruct prelungește tinerețea, îmbunătățește somnul, reduce riscul de cancer și are o serie de alte proprietăți benefice, scrie Women’s Health, care citează nutriționiști. Acest fruct poate să prevină apariția ridurilor. Cireșele sunt bogate în vitamina C (10 miligrame per cană) și în alți antioxidanți care suprimă inflamația și stresul oxidativ din organism.
Articol editat de cristina.rusu, 8 iulie 2021, 12:00
La nivel celular, stresul oxidativ este un proces care dăunează celulelor și posibil ADN-ul, a declarat dr. Samantha Cassetti, expert în nutriție și sănătate și coautor al cărţii Sugar Shock. De asemenea, cireșele pot reduce riscul de cancer datorat polifenolilor.
În 2019, revista Nutrition and Cancer descrie încercarea de tratare a celulelor canceroase la sân cu extract de cireș negru, într-un laborator. S-a constatat că se inhibă cu 50% dezvoltarea celulelor canceroase. Un an mai târziu, un alt studiu a fost descris în Journal of Functional Foods, care a arătat, de asemenea, că extractul de cireș negru inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
O altă proprietate a cireșelor este scăderea tensiunii arteriale, despre care se știe că duce la cele mai frecvente cauze de deces – atac de cord și accident vascular cerebral. Polifenolii din acest fruct cresc producția de oxid nitric și îmbunătățesc funcția celulelor care acoperă vasele de sânge, a explicat Cassetti. Datorită antocianinelor, antioxidanților polifenolici care îi conferă o culoare roșie intensă, acest fruct îmbunătățește funcția creierului și memoria.
Cireşele reduc inflamația și contracarează stresul oxidativ din creier, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență. Cireșele protejează, de asemenea, vasele de sânge de formarea de plăci. Acest fruct poate ajută, de asemenea, la combaterea diabetului de tip 2.
Polifenolii din cireșe îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, astfel încât glucoza să poată fi absorbită de celule și utilizată pentru energie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.