Care sunt pericolele expunerii fără protecție la soare
Alunițele de pe piele reprezintă cel mai mare pericol, motiv pentru care este necesar cel puțin un examen dermatoscopic pe an. Acestea pot fi protejate prin plasturi sau creme cu factor ridicat de protecție.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iulie 2021, 09:35 / actualizat: 14 iulie 2021, 9:46
Cele mai expuse la risc pe timpul verii sunt persoanele cu pielea foarte albă, precizează medicul dermatolog din Târgu Mureș, Varo Eniko:
Trebuie să ne protejăm de soare cu pălărie, ochelari de soare, îmbrăcăminte de bumbac, în special, și creme fotoprotectoare, în această perioadă când este caniculă și temperaturile sunt foarte mari, recomandabil mai ales pentru persoanele cu o piele mai albă și ochi albaștri. Bineînțeles că nu trebuie să uităm de alunițe, acești nevi pigmentari care, în primul rând, se urmăresc dermatoscopic de două ori pe an, obligatoriu. Dacă noi găsim modificări displazice la nivelul lor, se trimit din timp pentru îndepărtarea lor și un examen histopatologic.
Specialiștii dermatologi apreciază că cei mai mulți oameni au între 1 și 40 de alunițe și doar medicul poate aprecia care din ele prezintă riscuri, după examinarea lor la microscop.
Alunițele sau nevii pigmentari sunt leziuni cutanate și se pot moșteni genetic. Alunițele bune au o structură simetrică, de obicei, culoare uniformă și sunt mai mici de 6 mm.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.