Cât de nocivi sunt îndulcitorii artificiali?
Cercetările anterioare au arătat că îndulcitorii artificiali pot modifica numărul și tipul de bacterii din intestin, dar acest nou studiu molecular realizat de oamenii de știință de la Universitatea Anglia Ruskin arată că îndulcitorii transformă bacteriile în agenți patogeni. Studiul a constatat că aceste bacterii patogene invadează și distrug celulele epiteliale care acoperă pereții intestinali.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iulie 2021, 12:00 / actualizat: 10 iulie 2021, 15:11
Se știe că bacterii precum E. faecalis, care traversează peretele intestinal, intră în fluxul sanguin și se acumulează în ganglionii limfatici, ficat și splină, provocând multe infecții, cum ar fi septicemia. Studiul oamenilor de știință britanici a constatat că într-o concentrație egală cu două cutii de băuturi răcoritoare dietetice, toți acești trei îndulcitori artificiali cresc semnificativ prezența bacteriilor E. coli și E. faecalis la celulele epiteliale ale peretelui intestinal. Bacteriile care cresc sunt mai puțin sensibile la tratamentul rezistenței antimicrobiene și este mai probabil să secrete toxine și molecule care cauzează boli.
„Modificările cauzate de îndulcitorii artificiali fac ca bacteriile noastre să ne atace și să ne deterioreze intestinul, care este asociat cu infecții, sepsis și insuficiență multiorganică. Știm că un consum mare de zahăr este factorul principal pentru obezitate și diabet. Trebuie deci să ne îmbunătățim cunoștințele despre îndulcitori și zahăr pentru a determina impactul acestora asupra sănătății noastre„, a declarat coautorul studiului, dr. Havovi Chichger, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin. (www.24chasa.bg)
RADOR
Foto. arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.