Cum evităm alergia bebeluşilor la produsele lactate?
Simptomele cu care se confruntă părinţii după naştere – erupţii cutanate, dificultăţi de respiraţie, tuse inexplicabilă, curgerea nasului – pot fi legate de alergenul alimentar principal – laptele, a explicat dr. Zlatko Dimitrov, vicepreşedintele Societăţii Bulgare de Alergologie.
Articol editat de cristina.rusu, 13 iulie 2021, 12:00
Evoluţia clasică a unei astfel de alergii începe cu suplimentarea cu lapte a bebeluşilor alăptaţi.
În cazul apariţiei unor siptome ale alergiei, dr. Dimitrov recomandă un consult rapid, deoarece starea poate fi riscantă, putând chiar pune în pericol viaţa sugarilor.
Diagnosticul, luarea deciziilor şi tratamentul adecvat nu trebuie întârziate. Alergia alimentară la laptele de vacă are un prognostic bun, deoarece peste 50% dintre bebeluşi vor dobândi toleranţă şi nu vor prezenta niciun simptom. La copiii de la 3 la 5 ani, creşterea toleranţei este de până la 80%, a subliniat specialistul.
În practică, sensibilizarea poate apărea în orice stadiu al vieţii, dar la adulţi, alergia alimentară este de trei-patru ori mai puţin frecventă.
Nutriţia raţională este diversificată, nu exclude anumite alimente şi se pune accentul pe măsură. Nu există alimente interzise, există cantităţi interzise, a avertizat medicul bulgar.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.