A trăit în aşa-numită epocă de aur olandeză, timp în care cultura, ştiinţa şi influenţa politică a acestei ţări au cunoscut o dezvoltare fără precedent. Este considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale. În 15 iulie 1606 s-a născut Rembrandt Harmenszoon van Rijn:
Articol editat de cristina.rusu,
15 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 15 iulie 2021, 7:09
A trăit în aşa-numită epocă de aur olandeză, timp în care cultura, ştiinţa şi influenţa politică a acestei ţări au cunoscut o dezvoltare fără precedent. Este considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale. În 15 iulie 1606 s-a născut Rembrandt Harmenszoon van Rijn:
Dintre toţi fraţii săi, Rembrandt a fost singurul care a învăţat să scrie şi să citească într-o şcoală latină. S-a înscris la Universitatea din Leiden în 1620, dar a renunţat repede la studii în favoarea picturii. Şi-a început ucenicia într-un atelier copiind lucrările altor maeştri, iar talentul pe care l-a arătat încă de pe atunci i-a determinat pe părinţii săi să-l trimită la studii în Amsterdam, unde s-a perfecţionat pe lângă un pictor care călătorise în Italia şi era influenţat de Caravaggio.
Întors la Leiden şi-a deschis un atelier, în acest proiect alăturându-i-se în curând şi pictorul Jan Lievens. Cei doi au atras numeroşi clienţi, printre care şi pe umanistul Constantijn Huigens. Probabil că sub influenţa acestuia Rembrandt ajunge la concluzia că talentul său ar putea fi mai apreciat într-un oraş mare şi cosmopolit precum Amsterdamul decât în provincialul Leiden.
Rembrandt s-a stabilit în Amsterdam în 1633 şi, graţie unui negustor de artă, a obţinut o primă comandă importantă, Lecţia de anatomie a doctorului Tulp. Comenzile se succed continuu, în special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care îi comandă portrete. În 1634, stathouder-ul Henric Frederic i-a comandat, prin intermediul lui Huygens, tabloul intitulat Patimile Domnului.
În 1634 s-a căsătorit, soţia lui aducându-i – pe lângă o zestre de 40 de mii de florini – oportunitatea de a pătrunde în cercurile marii burghezii. Tinerii căsătoriţi şi-au cumpărat o casă într-o zonă pulsând de viaţă a oraşului, o schimbare de atmosferă care a influenţat şi paleta de culori a maestrului. În 1641 a venit pe lume Titus, singurul copil al cuplului care a supravieţuit. Copilul s-a bucurat de o bună sănătate, în schimb cea a soţiei lui Rembrandt s-a deteriorat. S-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a murit la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt care tocmai termina tabloul intitulat Rondul de noapte, a ajuns în culmea gloriei.
Rămas văduv, Rembrandt a angajat pentru fiul său o educatoare, de care a ajuns în curând să se îndrăgostească. Cei doi nu s-au căsătorit niciodată (ceea ce le-a atras un proces din partea justiţiei ecleziastice), dar au trăit împreună timp de 9 ani. Artistul a fost însă tot mai izolat de lume, urmărit de creditori şi părăsit de clienţi. În 1656 Rembrandt era complet ruinat, colecţia sa de artă fiind scoasă la licitaţie şi operele împrăştiate. Rembrandt a încetat din viaţă în 1669, la un an după moartea fiului său.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.