Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Charles James (I)
Charles James este unul dintre creatorii despre care societatea noastră cu caractere epigonice nu are cum să mai știe.
Articol editat de cristina.rusu, 15 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 15 iulie 2021, 7:09
Dacă ați văzut filmul Phantom Thread, veți putea citi în personajul jucat de Daniel Day-Lewis, un personaj ciufut, egoist, care, cumva întruchipează o viziune reducționistă despre ceea ce ar putea fi un creator de modă, și care are ca punct de inspirație firea ciudată a lui Balenciaga, combinată cu felul belicos de-a fi al lui Charles James.
Charles James era de origine englez, născut într-o familie cu stare materială bună, tatăl său englez, militar de carieră iar mama sa, o americancă mondenă din Chicago. Fundalul depănării unei povești de modă de succes era asigurat din naștere, cumva.
Charles James s-a născut în 18 iulie 1906 și a murit în 1978 la New York, unde era stabilit de ani buni, în celebrul hotel Chelsea, faimos pentru locatarii săi nu mai puțin faimoși care i-au trecut pragul.
Charles James reprezintă un nume pentru designul american de modă și nu pentru cel european, sau britanic, așa cum s-ar putea crede. El și-a început cariera ca milliner, creator de pălării în limba română, dar la noi nu există un termen specializat pentru crearea și de pălării feminine.
Acest lucru s-a dovedit extrem de important pentru tehnica aparte pe care avea să o dezvolte ulterior pentru rochiile sale fabuloase. Acolo a învățat cum să calce și să modeleze materialul, materia, de ce nu? pentru a obține sculpturalitatea și arhitecturalitatea pieselor sale unice.
Se spune că unele rochii cântăreau cam 8 kilograme și cu toate acestea femeile apăreau ca niște creaturi de vis, pășind eteric în concretul lumii mondene a balurilor și recepțiilor.
Sunt multe lucruri fascinante legate de acest creator atipic recunoscut chiar de alți mari creatori europeni, foarte en vogue la vremea aceea, Monsieur Dior și Monsieur Balenciaga.
Dior a spus că, de fapt, New Look-ul a fost inițial ideea lui James prin siluetele create, iar Balenciaga a declarat că este cel mai mare creator american de modă, ceea ce din partea maestrului însemna o mare recunoaștere.
A părăsit Anglia în 1939, tocmai datorită unor probleme financiare, la timp, am zice azi, căci urma să înceapă războiul.
Nu urmăresc cronologia ca la carte, căci dacă sunteți interesați găsiți tot ce aveți nevoie pe net. Cariera sa de milliner începută la Chicago, orașul natal al mamei sale, a continuat la Londra și Paris pe o perioadă de zece ani până la reîntoarcerea în America.
Contactele stabilite pe continent, cercurile mondene în care se învârtea, personalitățile cu care a făcut cunoștință și care l-au susținut, tehnica sa aparte, pentru acele vremuri, iconoclastă și atipică, a unui autodidact într-ale modei, au contribuit la un succes enorm de care acesta a început să se bucure.
Creația sa are câteva linii evidente, niște obsesii tehnice pe care James le-a dezvoltat pe tot parcursul carierei sale. Deși a trăit 72 de ani, creația sa totală nu numără mai mult de 100 de piese, dar veți putea vedea singuri din imagini, gradul de complexitate și elaborare de care acestea se bucurau.
Câte o creație pe care creatorul muncea mult în adevăratul spirit al couture-ului, ce implica designul și proba sur -mesure, plus tehnici de coasere preponderent manuale, deschidea mai apoi drumul unor alte și alte replici pe care se străduia să le creeze din ce în ce mai performante și mai îmbunătățite.
Celebra rochie Four Leaf Clover a dat naștere mai multor variante ulterior la fel ca și The Tree Gown sau The Swann. The Swann avea la baza construcției nu mai puțin de 100 de bucăți de tipare fiind constituită din 30 de straturi suprapuse.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile sunt fotocopii după Fashion Designers from A-Z Ed. Taschen 2010/ Dictionnaire International de la Mode Editions du Regard 2010
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.