Fiţi buni şi veţi revoluționa lumea!
Fiţi buni şi veţi revoluționa lumea. Din temerile și incertitudinile primului lockdown s-a născut o mișcare care, ca o forță liniștită, a crescut lună de lună pentru a oferi noi răspunsuri la întrebările unei crize fără precedent. Este vorba de mișcarea colectivă națională Italia Gentile.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iulie 2021, 12:00 / actualizat: 16 iulie 2021, 14:52
„Am plecat de la baze științifice solide. Astăzi, cercetările au arătat că valori precum bunătatea, optimismul, iertarea, recunoștința și fericirea produc un impact biologic, vital, emoțional, mental, social și spiritual ridicat, afectând direct ADN-ul și telomerii noștri, adică indicatori de bunăstare și longevitate„, explică Daniel Lumera, un punct de referință la nivel internațional în științele bunăstării și în practica meditației. Până acum, la Mişcarea Italia Gentile au aderat peste 200 de mii de persoane, sute de organizații non-profit, inclusiv librării, hoteluri, restaurante, statul San Marino și 25 de municipalități italiene.
Altruismul te face să trăiești mai bine, valori precum bunătatea, empatia, iertarea, par departe de ceea ce trăim în general, în special în această perioadă și, mai presus de toate, par străine unei culturi fundamental competitive și individualiste.
„Pandemia a adus oamenilor multă furie. În plus, limbajul politic alimentează foarte des resentimentele. Dar trebuie să fim conștienți de faptul că prin aceste tip de sentimente, un sistem social nu crește, ci dimpotrivă, este destinat să se deterioreze. Ştiința de astăzi ne arată în schimb că, dacă alegem să ne gândim la ceilalți, dacă dăm dovadă de bunătate, recunoștință și compasiune, nu numai că îndeplinim imperativele etice, ci susținem elemente structurale ale biologiei noastre care ne permit, dacă sunt practicate în viața de zi cu zi, să trăim mai mult şi mai bine. Amabilitatea este cea mai bună atitudine pentru a obţine rezultate mai mari, chiar și în grupurile de lucru. Pe de altă parte, cercetările științifice au relevat că reacţiile de discriminare, de la rasism la homofobie, provoacă boli cronice grave sau chiar cancer la persoanele care le manifestă„, explică Lumera. (www.ilfattoquitidiano.it)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.