Personalităţile zilei: The Supremes [AUDIO/VIDEO]
În 1959, o studentă din Detroit pe nume Florence Ballard pornise într-o campanie de recrutare pentru un grup care ar fi urmat să se numească The primettes. S-a alăturat Mary Wilson şi mai apoi Diana Ross, fetele cântând iniţial coveruri după Ray Charles şi The Drifters. Casa de discuri le-a trimis la plimbare într-un stil nu prea politicos, un reprezentant sfătuindu-le să se întoarcă după ce termină liceul. În final fetele au reuşit să-i convingă, dar cu o condiţie: să-şi schimbe numele. De pe o listă cu sugestii (care mai de care mai strălucitoare), acestea au ales The Supremes.
Articol editat de cristina.rusu, 17 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 17 iulie 2021, 8:15
Trupa a lansat 6 single-uri în primii ani, dar niciuna din piese nu a ajuns în Top40. Simţindu-se vinovate pentru lipsa de succes, fetele acceptau cam orice treabă prin studio, cum ar fi cântatul în background pentru Marvin Gaye sau pentru The Temptations. Ballard şi Wilson aveau câte o piesă solo, dar cam prin 1963 s-a decis ca Diana Ross să fie vocalista principală a grupului. În 1964 The Supremes au înregistrat – deşi nu au prea vrut – piesa Where did our love go, care a ajuns, în primul rând spre surprinderea lor, pe locul 1 în Billboard. A fost hitul care a spart gheaţa, demarând o serie de single-uri de top şi nominalizări la Grammy.
Grupul a fost apreciat tocmai pentru că s-a ferit de exagerări. Fetele nu încercau nici să imite trupele masculine de rock&roll, nici să transpună ţipând sentimente în muzică. O cronică muzicală din epocă aprecia faptul că atunci când cântă, nu devin incoerente, putându-se înţelege 9 din 10 cuvinte din versurile pieselor. Prin 1965 erau atât de populare încât erau solicitate să marketeze tot felul de produse, de la cele cosmetice până la o marcă de pâine. Uneori însă distrugerea vine din interior: au apărut tensiuni atât în trupă cât şi printre alţi artişti ai casei de discuri (nemulţumiţi, desigur, de faptul că Diana Ross primea mai mulţi bani şi mai multă atenţie), ducând în final la estomparea grupului în preferinţele publicului.
În 1976 a fost lansat filmul muzical Sparkle, care spune povestea unui trio inspirat de The Supremes. Un remake al filmului a fost realizat în 2012, fiind ultimul film în care a apărut cântăreaţa Whitney Houston.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.