Ascultă Radio România Cluj Live

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?

Foto: MCvec/Pixabay

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Ce era într-un baton energizant din secolul 16?
Foto: Foto: MCvec/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 19 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 19 iulie 2021, 8:42

Sportivii – ocazionali şi de performanţă – sunt astăzi iubitorii batoanelor energizante. Ideea unui aliment care să fie foarte hrănitor şi tot odată foarte compact nu e însă nouă. În plus, ce se folosea în secolul 16 nu diferă ca macronutrienţi de ceea ce avem astăzi, deşi ingredientele erau altele:

Blănurile erau o afacere serioasă în secolul 16. Pe teritoriul de azi al Statelor Unite şi Canadei competiţia era acerbă, degenerând uneori în violenţă. Companiile scoteau profituri mari (dacă aveau răbdare 3-4 ani), dar partea grea a muncii le revenea vânătorilor care străbăteau mii de km cu o canoe în căutarea castorilor sau a căprioarelor.

Cea mai mare problemă în organizarea acestor expediţii era mâncarea: cum să transporţi alimente atât de multe, necesare pentru săptămâni, când fiecare kg în plus îţi îngreunează deplasarea? În special alimentaţia de provenienţă europeană, bazată pe cereale, era nepractică pentru drum lung: conform documentelor, o echipă de 6 persoane care străbătea 800 km avea nevoie de 150 kg de mâncare pentru a se descurca cu condiţiile vitrege şi efortul fizic.

Pe de altă parte: înainte de colonizarea Americii, indigenii s-au confruntat cu aceeaşi problemă, pe care au reuşit să o rezolve inventând pemmicanul.

Probabil că pemmicanul – un amestec de carne uscată, seu şi fructe roşii – nu era grozav la gust. Masa astfel rezultată se modela în biluţe sau discuri pentru a se putea transporta uşor.

Carnea putea fi orice: vânat sau peşte, alimentul având valori nutriţionale foarte ridicate. Practic 1 kg de pemmican avea cam 8000 de calorii, ceea ce echivalează cu gelurile şi batoanele energizante din ziua de astăzi. Un avantaj era faptul că rezista ani de zile; se putea consuma şi uscat, dar adăugându-se puţină apă caldă rezulta un fel de supă sau tocăniţă.

Printre triburile indigene fiecare îşi avea reţeta proprie de pemmican, deşi nimeni nu a afirmat vreodată că ar mânca cu poftă aşa ceva. Pe de altă parte atunci când oamenii erau în frig şi sălbăticie, când supravieţuirea lor depindea de acele calorii, probabil că gustul îi interesa cel mai puţin.

 

Andrea Nagy

Foto: MCvec /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav