Prima pagină » Reportaje » De ce vrem să arătăm mult mai bine pe rețelele de socializare decât în realitate? [AUDIO]
De ce vrem să arătăm mult mai bine pe rețelele de socializare decât în realitate? [AUDIO]
Foto: Gerd Altmann/Pixabay
Sabina Miclea este psihoterapeut și multiplă campioană națională la volei. Astăzi ne va desluşi de ce, de multe ori ne place să arătăm mult mai bine pe rețelele de socializare decât în realitate. Din această cauză apelăm la diverse filtre și pierdem din naturalețea și frumusețea pe care fiecare dintre noi o are:
Articol editat de cristina.rusu,
19 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 19 iulie 2021, 8:42
Sabina Miclea este psihoterapeut și multiplă campioană națională la volei. Astăzi ne va desluşi de ce, de multe ori ne place să arătăm mult mai bine pe rețelele de socializare decât în realitate. Din această cauză apelăm la diverse filtre și pierdem din naturalețea și frumusețea pe care fiecare dintre noi o are:
Citisem recent o postare de pe reţelele de socializare, care se referea la faptul că Norvegia este prima ţară care a dat noi reglementări ce luptă împotriva standardelor de frumuseţe nerealiste de pe platformele de socializare. Această lege vizează vedetele şi influencerii care primesc plată sau orice alt beneficiu dintr-o postare social media. M-am gândit în momentul în care am citit postarea la următorul lucru: care este motivul pentru care cineva îşi poate dori să prezinte lumii fotografii în care buzele, talia sau muşchii sunt exageraţi după crearea fotografiei? De unde vine această nevoie de a abuza de filtre, de a ne crea o imagine atât de îndepărtată de cea reală, ce încercăm să transmitem prin acest lucru? Din ce motiv multe femei trec prin operaţii estetice şi intervenţii chinuitoare pentru a-şi schimba aspectul fizic?
Bineînţeles că pot să empatizez cu dorinţa femeilor şi a bărbaţilor de a arăta bine, de a avea un corp sănătos şi o stare psihică bună. Poate că de fapt acesta ar trebui să fie obiectivul. Specialiştii subliniază că este nevoie de cel puţin o şedinţă la psiholog şi în cazul persoanelor care chiar au nevoie de o astfel de îmbunătăţire, trebuie să se constate dacă persoana în cauză are sau nu o problemă patologică.
Din păcate în spatele acestei dorinţe de a ne schimba corpul este de cele mai multe ori dorinţa de a atinge perfecţiunea, nu neapărat un complex sau o problemă de sănătate. Consider că acest perfecţionism vine dintr-o autocritică destul de puternică şi dintr-o stimă de sine relativ scăzută, o stimă de sine care devine foarte expusă şi vulnerabilă într-o societate în care suntem din ce în ce mai tentaţi să judecăm o persoană după felul în care arată sau se îmbracă.
Odată ce au început să-şi modifice corpul, multe persoane nu mai reuşesc să se oprească, devin mai nemulţumite: chiar şi ceea ce înainte părea în regulă, acum a ajuns să le displacă. Deci golul acesta interior poate să împingă o anumită persoană spre a modifica mai mult şi mai mult. Având incapacitatea de a ne crea un sens la nivel interior şi de a ne lua bucuria, mulţumirea şi gratitudinea de acolo, mutăm totul în exterior. Credem că acesta este răspunsul şi, ca în cazul tuturor adicţiilor, nu mai reuşim să ne controlăm. Suferinţa este una destul de acută şi plăcerea e de foarte scurtă durată.
Consider că este important să găsim în noi motivul pentru care această viaţă merită trăită, motivul pentru care ne dăm jos din pat, ceea ce ne face fericiţi. Critica, autoblamarea şi lipsa unui sens ne va împinge spre un comportament autodistructiv într-un fel sau altul (în timp, bineînţeles).
Primul act de blândeţe la care mă pot gândi ar putea să fie tocmai vizita în cadrul cabinetului unui psihoterapeut; iar atunci când lucrurile se limpezesc după un timp, este posibil să luăm decizii din alte considerente.
Apreciez femeile frumoase, îngrijite; le admir pe stradă şi uneori chiar le invidiez. Dar mi s-a întâmplat să cunosc persoane extrem de atrăgătoare, a căror privire trăda o tristeţe chinuitoare.
Contează foarte mult motivul pentru care decidem să acţionăm într-un anumit fel. Contează să avem multă blândeţe în relaţia cu corpul şi sufletele noastre.