Pariu cu autoritățile: Someșul poate deveni culoarul verde-albastru!
Doina Borgovan: Cum poate să devină Someşul de culoare verde-albastră?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iulie 2021, 00:00 / actualizat: 28 iulie 2021, 10:20
Marius Cătălin Moga: El e aşa; noi ar trebui să-l readucem cumva la ceea ce e el. Proiectul îşi propune în primul rând să avem apele mai curate: să le folosim mai bine, dar şi să începem să apreciem tot ce înseamnă spaţii naturale adiacente. Cum se poate face asta? Mergi la oameni, încerci să-i angajezi în diverse activităţi, apoi începi să lucrezi şi cu administraţia. Pe Someş sunt în continuare multe interdicţii, e un canal hidroenergetic care are prioritate ca funcţiune şi nu lasă loc pentru altceva. Pe de altă parte e şi un mediu natural, care e tot mai râvnit şi cucerit de locuitorii Clujului, dar şi la Floreşti şi Apahida.
Doina Borgovan: Deci aveţi nevoie şi de sprijinul autorităţilor din cele 2 comune.
Adrian Dohotaru: Bineînţeles. În acest sens avem una dintre cele mai generoase campanii la nivel metropolitan: propunem cea mai lungă pistă de biciclete din Cluj, care deocamdată să fie doar la nivel metropolitan, adică să meargă de la Gilău până la Bonţida pe aproximativ 40 de km. Şi ne gândim la o astfel de mobilitate nu doar pentru sâmbătă şi duminică, dar ne gândim şi în termeni de mobilitate zilnică. Să renunţăm la maşină, pentru că apar din ce în ce mai multe biciclete electrice, spre deosebire de maşină care ne ţine prea mult în trafic, ne poluează, este adesea nesigură pentru noi şi copiii noştri. Asta este una dintre mizele campaniei, dar vedem că apar tot felul de probleme: de pildă nu putem tranzita pietonal şi ciclist în zona Companiei de Apă Someş SA, deci cea mai importantă porţiune între Floreşti şi Cluj. Şi asta încercăm, prin propuneri legislative, prin propuneri de politici publice, să obţinem un culoar. Deocamdată există promisiuni în acest sens: Am convins Primăria, Consiliul Judeţean, într-o anumită măsură şi Compania de Apă şi negociem cât de lat ar putea fi acel culoar. Iar pariul nostru este că, până la 10% dintre navetiştii care vin dinspre Floreşti spre Cluj într-o primă fază ar putea tranzita zilnic, departe de traficul auto: între copaci, lângă o apă care îi relaxează pe oameni. Unul dintre modelele mele de dezvoltare este Coppenhaga, unde s-a ajuns ca 62% din populaţie să meargă cu bicicleta zilnic.
Marius Cătălin Moga: Este o modalitate de a lega un oraş. Capacitatea râului există în sensul acesta, doar că noi nu o folosim.
Doina Borgovan: Aveţi un termen pe care voi l-aţi solicitat?
Adrian Dohotaru: Concursul de proiecte pentru Someşul metropolitan poate să aibă loc chiar mai repede decât a anunţat Primăria Cluj, din punctul nostru de vedere. Ei au anunţat prin 2023, iar noi credem că poate să aibă loc prin 2022; şi anumite porţiuni să fie deschise în actualul ciclu electoral, ca să nu mai vedem alte promisiuni pentru 2028.
Doina Borgovan: Someşul este şi foarte murdar. Îmi amintesc că la cea mai recentă ediţie Someş Delivery aţi postat un film care a îngrozit pe toată lumea. Ce se întâmplă acum, mai sunt gunoaiele acolo?
Marius Cătălin Moga: Gunoaiele au fost strânse pe anumite sectoare. Dacă ne uităm la tot culoarul Someşului, vedem de fapt că e o cultură a depozitării molozului din construcţii, peste tot vezi terenuri unde se depozitează. Aici ne propunem şi un proiect de igienizare, pe care am vrea să-l construim cu administraţiile, să găsim un cadru prin care putem să facem o curăţenie cel puţin de la barajul din Floreşti până la ultimul pod din Apahida; să curăţăm tot culoarul cu administraţiile, cu voluntari, asociaţii, firme, oricine care doreşte să se implice. Dar ideea e să avem şi activităţi, nu să facem curat la nesfârşit. Noi pe partea noastră cu Someş delivery vom încerca şi să activăm puncte, în Floreşti şi Cluj anul acesta, iar la anul şi în Apahida. Pe lângă asta, mai e şi o zonă de grădinărit pe care vrem să o aducem în discuţie, o activitate în albia Someşului pe care foarte mulţi ar fi interesaţi să o practice. Toate aceste activităţi vor duce în viitor la un Someş verde-albastru.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.