Incluziv: A apărut primul ghid de meserii pentru nevăzători [AUDIO]
Iris Popescu: Ghidul se adresează atât angajatorilor care doresc să creeze un mediu de lucru incluziv pentru persoanele cu deficienţe de vedere, cât şi posibililor candidaţi nevăzători. La elaborarea lui au fost colectate date de la arhitecţi, programatori, antreprenori, sociologi şi antropologi. Informaţiile pentru angajatori merg pe 3 paliere: să găseşti soluţii pe partea de arhitectură, pe partea de tehnologie şi pe partea de echipă. Pentru posibilii candidaţi am făcut 9 studii de caz pe 9 meserii, atât cu studii medii cât şi cu studii superioare, pe care persoanele cu deficienţe de vedere ar putea să le facă. Aici avem informaţii despre studiile necesare, nivelul de salarizare, drepturile persoanei respective, cerinţele din partea angajatorilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iulie 2021, 13:24
Andrea Nagy: De multe ori când un nevăzător reuşeşte să ajungă până în faza interviului faţă în faţă, angajatorul nu e neapărat interesat de potenţialul pe care l-ar putea avea.
Ovidiu Cucu: Mie mi s-a părut că angajatorul în primul rând nu este informat. Când ajungi ca nevăzător la un interviu, pe un job în care trebuie să foloseşti tehnologia, ei se întreabă: „Şi cum foloseşti calculatorul, cum foloseşti telefonul?” Şi aşa, în loc să pleci de la nivelul unui interviu normal (ce trebuie să faci în companie, care sunt valorile companiei), pur şi simplu te deconcentrezi, încercând să explici lucruri de bază. Pierzi focusul cu care ai plecat la interviu. În schimb, dacă angajatorul e conştient de lucrurile acestea, discuţi doar de lucruri privind jobul respectiv. Să zicem că vrea cineva să te angajeze; unde-i spui să se uite, în ce cercetare să citească despre ce putem face şi ce nu, de ce adaptări avem nevoie? Adică omul ar trebui să te creadă pe tine pe cuvânt. Aşa a pornit ghidul acesta, în care să arătăm ce pot face nevăzătorii şi cum pot fi spaţiile adaptate.
Iris Popescu: Ghidul acesta e de fapt un model, care poate fi preluat şi extins şi de alte persoane. Cele 9 meserii prezentate nu reprezintă o listă exhaustivă, nu sunt singurele pe care le poate face o persoană nevăzătoare, ci e o listă deschisă. Îi încurajăm şi pe alţii să citească ce am scris noi despre cele 9 meserii şi să încerce să se gândească, fie că sunt angajatori, fie că sunt candidaţi şi-şi doresc o anumită meserie, să treacă prin această sită meseria pe care şi-o doresc dacă nu o regăsesc pe listă.
Ovidiu Cucu: Nu există că nu-şi găseşte omul de lucru. Cunosc nevăzători care au participat la 9-10 interviuri, dar şi-au găsit job. Că vor să se angajeze, că vor să devină antreprenori, eu îi încurajez pe nevăzători să muncească.
Ghidul se poate descărca de la adresa www.ghid.amais.ro
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.