500 de dascăli din toată țara și din străinătate, la Oradea
congres invatatori Oradea
Dascălii din toată țara, dar și colegii lor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria și-au dat întâlnire la Oradea. Aici, Asociația Dascălilor Bihoreni organizează, pentru prima oară la Oradea, Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din țară și a cadrelor didactice de etnie română de peste hotare. Practic, este al 43-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România.
Dascălii din toată țara, dar și colegii lor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria și-au dat întâlnire la Oradea. Aici, Asociația Dascălilor Bihoreni organizează, pentru prima oară la Oradea, Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din țară și a cadrelor didactice de etnie română de peste hotare. Practic, este al 43-lea Congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România.
Evenimentul va avea loc în perioada 3-6 august 2021. Cei peste 450 de dascăli vor discuta la Oradea mai multe teme, între care: bune practici în învățământul online, propuneri privind relaxarea programei școlare, situația învățământului în limba română în școlile de peste hotare. Totodată, aceștia vor face analize și propuneri pentru proiectul „România Educată”.
La Casa Corpului Didactic, dascălii vor discuta despre instrumentele de evaluare didactică, la Universitatea din Oradea, despre sistemul de învățământ în Uniunea Europeană. În cadrul congresului va fi organizată și o expoziție, intitulată „Arc peste timp”, care va cuprinde documente din perioada primului congres al dascălilor din Oradea.
Țin să menționez că Asociația Dascălilor Bihoreni este continuitoarea Asociației Învățătorilor, secția Bihor, înființată în 1892. Singurul congres care a avut loc la Oradea a fost în 1937, deci acum 84 de ani. Dacă atunci metropola Țării lui Menumorut de odinioară a fost aleasă ca loc de întâlnire și sfătuire al purtătorilor de lumină, limbă și slovă românească, acum când Oradea este numită capitala Art Nouveau a României, bijuteria din vestul țării, parcă mai mult ca niciodată, primul congres internațional în Oradea va îmbogăți imaginea învățământului bihorean și implicit a orașului gazdă, a spus Stela Tăut, președintele Asociației Dascălilor Bihoreni.
Schimb de experiență
Scopul acestui congres este, după cum spune profesoara Stela Tăut, de a reuni cadre didactice dornice de a participa la un real schimb de experiență didactică, interculturală, interetnică și de a promova rezultatele învățământului bihorean.
Vom promova, totodată, obiectivele turistice din Oradea și județul Bihor, precum și realizările ultimilor ani, implicarea firmelor, asociațiilor, cluburilor și altor instituții partenere, a mai adăugat Stela Tăut.
Activitățile Congresului vor debuta în 3 august cu primirea invitaților și activități de cunoaștere și socializare. În ziua următoare (pe 4 august 2021) va avea loc ședința în plen, care se va desfășura la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Aceasta va fi urmată de un flash mob în fața instituției. Dascălii vor lansa baloane cu mesaje ale congresului. În ziua următoare, în program sunt cuprinse cursuri și workshopuri, dar și vizitarea obiectivelor turistice din Oradea, precum și o seară bihoreană. În data de 6 august, dascălii vor trage concluzii în urma activităților desfășurate. În program mai sunt cuprinse alegeri în consiliul director al Asociației Generale a Învățătorilor din România, schimburi de materiale și informații din domeniul educațional și propuneri pentru activitățile didactice.
Întâlnirile de lucru vor fi găzduite de Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, Biblioteca Județeană, Universitatea din Oradea și Casa Corpului Didactic.
Prin acest congres, organizatorii lui și-au propus să aducă un plus de imagine învățământului bihorean și orașului gazdă.
Rezultatele obținute în urma acestui eveniment, soluțiile inovatoare, modelele de bună practică vor fi diseminate în unitățile de învățământ prin membrii Asociației Dascălilor Bihoreni și prin acțiunile care se derulează periodic prin asociație, a punctat Stela Tăut. Evenimentul este coordonat de profesoarele Stela Tăut, Elena Pavel, Simona Vancea, Valeria Bunica și Daniela Chereși.
Text/foto: Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.