Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă: costumul de baie (I)
Răsfoind albume cu istoria modei din vremurile trecute, la vederea acestor piese complicate ne vine, cu siguranță să râdem.
Costumul de baie, căci despre el este vorba astăzi. nu a fost mereu atât de sumar și confortabil cum este acum.
Deși pare de necrezut, până la momentul secolului XVIII, oamenii înotau sau se îmbăiau așa cum i-a lăsat natura, doar că separat. În Evul Mediu practicarea acestui obicei era considerată imorală, de aceea nici nu s-a pus probleme necesității unui costum de baie.
Legătura dintre moralitate și îmbăiere avea să dea naștere în decursul secolului XVIII unui articol complicat, lung, larg și deopotrivă greu care odată “lansat la apă” trebuia să mascheze liniile voluptuoase ale corpului feminin și să nu fie transparent la contactul cu apa.
În aceste condiții este clar cam câtă libertate de mișcare puteau să ofere acestea purtătoarelor. Odată cu începutul secolului XX, când lumea s-a mai eliberat mental de prejudecățile vestimentare nocive și datorită schimbărilor profunde la nivelul societății, au descoperit preferința pentru acel leisure time, timp liber, unde intra firesc plaja și înotul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iulie 2021, 06:00 / actualizat: 29 iulie 2021, 7:32
Să fii bronzat în luna decembrie devenise o marcă a statutului social aparte, un semn că îți permiteai să petreci vacanța pe Riviera franceză.
Când Coco Chanel a fost remarcată afișându-și bronzul obținut tot pe Coasta de Azur, acoliții săi – la fel și astăzi cu fanii înfocați ai diverșilor influenceri – au adoptat tendința instantaneu.
Jocurile Olimpice din 1896 au contribuit la rândul lor la schimbarea percepției asupra ideii de înot. Ca să fii performant în apă era nevoie de piese apropiate de corp și ușoare deopotrivă. Costumul de înot întreg confecționat din fibre ușoare ca nylonul a pătruns în scenă.
Designerii momentului nu s-au lăsat nici ei mai prejos, dacă este să ne amintim costumele de baie întregi ale Soniei Delaunay sau Elsei Schiaparelli. Acestea se prindeau după gât iar spatele era dezgolit permițând afișarea bronzului în rochiile de seară seducătoare ale anilor “30.
În anul 1946 a ieșit la rampă bikini-ul, pe care azi îl asociem firesc cu cea mai sumară îmbrăcăminte feminină pentru plajă. Ideea creării acestuia este atribuită lui Louis Reard dar și lui Jacques Heim. Reard a numit articolul patentat de el Bikini după atolul cu același nume din Pacific unde americanii făcuseră experimente nucleare iar Heim l-a numit Atome, după cea mai mică particulă a materiei.
Pentru că era extrem de scandaloasă apariția în două petece ce acopereau zona pubiană a femeii, plus sutienul sumar ce acoperea bustul, prima femeie care a îmbrăcat bikini-ul creat de Reard a fost o dansatoare de striptease care a și pozat astfel pentru creator.
De-atunci încolo drumul acestui tip de costum de baie s-a simplificat odată cu moravurile vremii. Actrițe celebre și frumoase ca Rita Hayworth sau Jayne Mansfield au fost imortalizate în această piesă scandaloasă, dar să nu ne imaginăm nici pe departe că erau atât de sumare ca astăzi.
Mai târziu, alte dive ca Raquel Welch sau Ursula Andress, promovate de marele ecran, au avut contribuția lor vizuală necesară în privința schimbării opticii asupra costumului de baie.
Cea care a lansat un scandal imens în anii “60 făcînd plajă fără sutien la St. Tropez, nimeni alta decât Brigitte Bardot avea să influențeze crearea unui altfel de costum de baie despre care vom vorbi data viitoare.
Râmâneți cu bine și zile cu soare!
Călina Langa, fashion designer
Sursă foto:
100 Ideas that changed Fashion de Harriet Worsley Ed. Laurence Publishing Ltd. 2019
Le Mode au XXeme Siecle de Amy de la Haye ed.Quarto Publishing plc 1988
Decades of Fashion 1900 to present de Harriet Worsley Ed, h,f Ullmann Publishing Group 2011
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.