Radio Cluj…la modă: piese cheie din garderobă – costumul de baie (II)
Ideea de sta la plajă topless – adică fără sutienul costumului de baie – care azi nu mai miră pe nimeni, își găsește originea, nu mai puțin controversată, în gestul divei din anii ‘60, nimeni alta decât Brigitte Bardot, de-a sta fără sutien, la soare, pe nu mai puțin celebra plajă din St. Tropez.
Anii ‘60 către ‘70 vorbesc în istoria modei, exact despre acest tip de asumare a unei feminități scăpată complet din lanțul unor norme restrictive aplicate de-a lungul secolelor femeii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 august 2021, 06:00 / actualizat: 5 august 2021, 14:02
Accesoriu viu și concret al bărbatului, aranjată și pusă la patru ace pentru a-i sublinia statutul de putere și deopotrivă financiar, de-a lungul secolului XIX, și nu doar, femeia a ajuns la mijlocul sec. XX să-și statueze ea însăși, modul cum dorește să fie percepută în public.
Pentru această declarație publică nu era nevoie decât de o vedetă la modă, frumoasă și tânără cum era în acel moment BB, alias Brigitte Bardot.
Cu tot scandalul iscat în jurul acestui gest, influența sa asupra modei nu s-a lăsat mult așteptată. Designerul de origine austriacă Rudi Geinrich a avut ideea de a crea un costum de baie numit monokini, în anul 1964, o alcătuire destul de simplă dintr-un chilot cu talie înaltă prevăzut cu două bretele subțiri ce porneau din față, treceau prin spațiul dintre cei doi sâni și se prindeau la spate, lăsând, astfel, complet la vedere bustul.
Geinrich nu a dorit să lanseze costumul din punct de vedere comercial dar reputata editoare de modă Diana Vreeland i-a precizat că un design nu există și nu poate fi brevetat dacă nu există dovezi cu imagini ale acestuia.
Cu o echipă de cinci modele, acesta a zburat în insulele Bahamas pentru ședința foto dar odată ajunși acolo, fetele au refuzat să pozeze la bustul gol, când au aflat despre ce este vorba.
Geinrich a fost nevoit să apeleze la serviciile unei prostituate de pe insulă, iar imaginile au fost publicate de revista Look, dar doar cele din spate.
Mai apoi soțul modelului Peggy Moffitt a pozat-o pe aceasta în monokini și a vândut imaginile celor de la publicația Life. Cu toate acestea imaginile nu au putut fi publicate deoarece replica celor de la Life a fost că singura posibilitate de a apărea o femeie la bustul gol în paginile revistei era ca aceasta să fi fost aborigenă.
Women’s Wear Daily a publicat ulterior imaginile șocante pentru acea vreme.
Dincolo de aspectul extrem de controversat practicabilitatea costumului a rămas discutabilă, nefiind optim nici pentru înot dar nici pentru plajă deoarece lăsa urmele nefirești ale bretelelor.
Cu toate acestea se pare că s-au vândut 3000 de modele, deși evidente atestări documentare cu purtătoarele lor nu există.
Descoperirea bustului la femei a fost interzisă de către Biserica Catolică pentru credincioasele de acest rit, iar Grecia, Danemarca și Olanda l-au interzis la fel cu Uniunea Sovietică care l-a considerat un semn al decadenței specific capitaliste.
Iată cum un simplu articol al modei, plasat într-un context social contrastant poate stârni controverse și interdicții fiind exemplul perfect al unei societăți pline de prejudecăți de toate felurile.
Peste o jumătate de secol mai încolo, acest tip de prejudecăți au fost înlocuite cu altele, nu mai puțin dăunătoare dar femeia are deplina libertate de a face plajă așa cum își dorește, fie în costum întreg, bikini, topless sau cum i-o cădea fiecăreia bine.
Călina Langa. fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.