Filmul de weekend: Întregalde: Până unde ești dispus să mergi cu generozitatea?
Cu un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, filmul vorbește despre caritate și generozitate. Mai precis, despre campaniile caritabile care au devenit un adevărat fenomen și care se derulează anual în special în preajma sărbătorilor.
Un grup de tineri orășeni cu telefoane inteligente și jeepuri puternice distribuie ajutoare de Crăciun în satele izolate din Munții Apuseni. E frig, stă să ningă, drumurile pe munte sunt pline de noroi, semnalul la telefon din ce în ce mai slab.
Pe drum, întâlnesc un bătrânel care-i îndrumă spre un gater izolat în vale. Drumul forestier devine tot mai rău, mașina celor trei se împotmolește într-un șanț și este imposibil să mai fie scoasă afară. Cei trei sunt nevoiți să-și petreacă noaptea pe munte, împreună cu bătrânelul care se dovedește că are mințile rătăcite.
Rolurile celor trei tineri orășeni sunt jucate de Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan. Dar adevărata revelație a filmului este Luca Sabin, actor neprofesionist, un localnic pe care Radu Muntean l-a întâlnit atunci când prospecta zona pentru filmări.
Luca Sabin interpretează magistral rolul bătrânului senil care cutreieră munții fără țintă și care vorbește fără oprire. Deapănă amintiri din tinerețe, spune snoave și bancuri, spre disperarea celor trei samariteni care-și văd puse la încercare teoriile despre empatie și solidaritate. Este incredibilă naturalețea cu care omul munților, Luca Sabin, își interpretează personajul. Se comportă de parcă n-ar exista acolo nici o cameră de filmat și pare perfect absorbit în lumea sa imaginară: gaterul și oamenii care nu mai există de mult în realitate, dar au rămas vii în mintea personajului.
Regizorul Radu Muntean declara într-un interviu că Luca Sabin a înțeles imediat ce are de făcut și s-a integrat rapid în echipa de filmare. Are 79 de ani și este foarte viguros și în formă, dar a reușit să-i transmită personajului fragilitatea descrisă în scenariu.
Cu o poveste bine închegată, ”Intregalde” pune față în față două lumi: cea a orășenilor convinși că este bine și la modă să faci fapte de caritate cu care să te mândrești pe Facebook dar care își privesc de sus și cu un pic de dispreț beneficiarii, și oamenii izolați din munți, ușor surprinși de valul de tineri care le lasă în gospodării saci cu alimente, se urcă apoi în mașinile lor încălzite și se întorc de unde au venit.
Este multă ironie fină în film la adresa celor care cred că o poză pe rețelele de socializare, un pachet de pufuleți un ness și un suc acidulat sunt combinația prin care te poți simți un om mai bun și mai generos.
Dar este și o bună ocazie pentru noi toți să ne întrebăm atunci când ne implicăm într-o asemenea campanie dacă beneficiarii au cu adevărat nevoie de ce le oferim noi. Sau dacă efortul nostru le schimbă măcar puțin viața în bine.
Filmul ”Întregalde” ne îndeamnă la un exercițiu de sinceritate: ai fi dispus să faci ceva care să conteze cu adevărat pentru cei pe care vrei să-i ajuți? Ești dispus să înțelegi ce nevoi au și ce-ar vrea ei să li se întâmple?
Finalul filmului, care mi-a plăcut foarte mult, pare să tragă un fel de concluzie: nu înțelegem și nu cunoaștem decât parțial lucrurile. Și poate n-ar strica mai puțină superficialitate și ipocrizie atunci când vrei să faci o faptă bună.
Filmul ”Întregalde” rulează în cinematografele din toată țara până pe 20 august. Mergeți să-l vedeți. E bun și convingător.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 august 2021, 00:00 / actualizat: 14 august 2021, 1:08
Filmul ”Întregalde” rulează în cinematografele din toată țara până pe 20 august. Mergeți să-l vedeți. E bun și convingător.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.