Ascultă Radio România Cluj Live

S-au identificat substanţele chimice care joacă un rol-cheie în sunetul viorilor Stradivarius

Vioara Stradivarius

Este pentru prima dată în lume când au fost identificate majoritatea substanţelor chimice utilizate pentru tratarea lemnului viorilor Stradivarius.

S-au identificat substanţele chimice care joacă un rol-cheie în sunetul viorilor Stradivarius
Foto: Vioara Stradivarius

Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2021, 18:00

Este pentru prima dată în lume când au fost identificate majoritatea substanţelor chimice utilizate pentru tratarea lemnului viorilor Stradivarius.

Astfel, s-a confirmat descoperirea pe care a făcut-o un profesor maghiar, în urmă cu zeci de ani, potrivit căreia soluţia utilizată pentru combaterea dăunătorilor a jucat un rol-cheie în sunetul uimitor al acestor instrumente.

Cu aproximativ 40 de ani în urmă, József Nagyváry, profesor de biochimie, pensionat de la Universitatea A&M din Texas, a fost prima persoană din lume care a demonstrat că unul dintre motivele principale pentru care viorile Stradivarius au un sunet unic – în plus faţă de măiestria cu care sunt produse – este acela că legendarul realizator al viorilor, respectiv ceilalţi lutieri (printre care şi Guarneri del Gesu), au tratat materialul lemnos al viorilor cu chimicale menite să îndepărteze paraziţii vremii, menţionează portalul de ştiri din domeniul vieţii ştiinţifice Phys.org.

De-a lungul anilor, toate cercetările mele s-au bazat pe presupunerea că lemnul folosit de marii maeştri lutieri a fost supus unui tratament chimic agresiv, iar acesta a contribuit la sunetul uimitor al viorilor Stradivarius şi Guarneri, a spus Nagyváry, care a fost co-autor al studiului publicat acum în revista “Angewandte Chemie”.

Potrivit celor mai recente rezultate, lemnul folosit pentru realizarea instrumentelor a fost tratat cu un amestec de borax, zinc, cupru, alaun şi apă de var.

Boraxul a fost folosit de multă vreme ca substanţă de conservare; în Egiptul antic, pentru îmbălsămări, iar mai târziu, ca insecticid, a remarcat expertul.

Utilizarea acestor substanţe chimice sugerează o colaborare strânsă între lutierii din Cremona şi farmaciştii locali. Probabil că atât pentru Stradivari, cât şi pentru Guarneri a fost importantă în mod corespunzător a viorilor, pentru a preveni ca insectele să deterioreze instrumentele.

Potrivit lui Nagyváry, probabil că maeştrii au tratat lemnul cu o metodă proprie, dând o mare importanţă procedurii, deoarece şi-au dat seama că astfel, lemnul este întărit, iar sunetul devine unul perfect.

Bineînţeles, aceste metode au fost păstrate secret; pe atunci, nu existau brevete de invenţie, iar prin simpla examinare vizuală a instrumentelor finite nu s-a putut afla ce soluţii au fost folosite pentru tratarea lemnului.

De-a lungul vieţii sale, Antonio Stradivari (1644 -1737) a realizat aproximativ 1.200 de viori şi şi-a vândut instrumentele exclusiv celor bogaţi, printre care şi celor din familia regală. Astăzi, în lume mai există aproximativ 600 de viori Stradivarius.

Contemporanul mai puţin cunoscut al maestrului, Guarneri del Gesu, şi-a vândut viorile mai greu, cu toate că astăzi sunt considerate a fi – atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi în ceea ce priveşte preţul – unele egale viorilor Stradivarius.

Potrivit lui Nagyváry (87 de ani) este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine modul în care combinaţia de produse chimice şi lemn are ca rezultat un astfel de sunet.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 12:00

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate

Păstârnacul este una dintre legumele prezentă mai rar în meniul nostru, deşi are multe beneficii pentru sănătate şi este extrem de...

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Lady Gaga lansează un nou album
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Lady Gaga lansează un nou album

Cântăreața americană Lady Gaga a dezvăluit că cel de-al șaptelea album de studio al ei, care se va intitula cel mai probabil...

Lady Gaga lansează un nou album
Paradă în care defilează şase planete
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Paradă în care defilează şase planete

Protagoniștii sunt Venus, Saturn, Jupiter, Marte, Uranus și Neptun, care începând de sâmbătă sunt vizibile cu ochiul liber.   Este o...

Paradă în care defilează şase planete
CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură
Diverse duminică, 26 ianuarie 2025, 14:05

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură

Ambasada Chinei la Washington nu a dat curs deocamdată unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă. Nu este...

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură
Diverse vineri, 24 ianuarie 2025, 12:00

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?

În 2024, conform celui mai recent clasament al TasteAtlas, bucătăria grecească a fost recunoscută drept cea mai bună din lume. Grecia a...

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?
Diverse joi, 23 ianuarie 2025, 12:00

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este...

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Diverse miercuri, 22 ianuarie 2025, 18:00

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!

Incident șocant în Germania. Un bărbat în vârstă de 40 de ani a luat o decizie periculoasă care s-ar fi putut termina cu o tragedie. Când...

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!
Diverse miercuri, 22 ianuarie 2025, 12:00

Plastic, până și în pliculețele de ceai!

Un studiu recent publicat în „Chemosphere” dezvăluie că pliculeţele de ceai pot elibera miliarde de particule de plastic în ceai....

Plastic, până și în pliculețele de ceai!