Școlile încep cursurile în 13 septembrie cu prezenţa fizică a elevilor
Este varianta anunţată pentru un nou an şcolar în pandemie, după o şedinţă a responsabililor din domeniu. Iar premierul Florin Cîţu, care a participat la întâlnirea de la Palatul Victoria, a promis că guvernaţii vor face tot ce este posibil ca anul şcolar să se desfăşoare cu prezenţa fizică.
Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2021, 14:45
Şcolile ar urma să rămână deschise până la pragul de șase la mia de infectări, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizând că această variantă a fost agreată de cei prezenți la reuniunea desfășurată la Palatul Victoria, dar trebuie validată de CNSU.
Vor fi o serie de condiții care însă nu vor dezavantaja elevii sau cadrele didactice nevaccinate, dar vor fi o serie de beneficii pentru cei vaccinați.
Sorin Cîmpeanu: Copiii circulă. Este de preferat să fie între-un mediu controlat și va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în școli foarte riguros decât să circule în medii necontrolate;. În plus, nu vor fi pierde educaționale.
Şi ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, crede că prioritatea rămâne menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil, cu participarea fizică a elevilor într-un cadru sigur, dar și continuarea anumitor măsuri de protecție, astfel încât rata infectărilor să fie cât mai scăzută.
Ioana Mihăilă: Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste șase ani. Purtarea măști în spații deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu.
Pe lângă participarea fizică a elevilor la școală, premierul Florin Cîțu s-a pronunțat și pentru organizarea festivităților de deschidere a anului școlar la 13 septembrie care să fie cât mai aproape de normalitate.
……………………………………………………………………………………………………
Toate școlile vor începe cursurile în 13 septembrie cu prezența fizică a elevilor.
Este varianta principală luată în calcul de responsabilii din domeniu, care se vor întâlni vineri, 20 august 2021, pentru a discuta scenariile pentru noul an școlar.
Nu vor exista restricții pentru cei nevaccinați, a dat asigurări ministrul Educației, dar ar putea fi avantaje pentru elevii și profesorii imunizați.
Printre propunerile luate în calcul la întâlnirea de vineri, 20 august, de la Palatul Victoria este creșterea pragului de incidență a infectărilor cu coronavirus de la care școlile trebuie să treacă la scenarii alternative de predare, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
El a făcut de ieri precizări despre condițiile în care elevii vor începe cursurile în 13 septembrie:
Sorin Cîmpeanu: Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile vor putea să rămână deschise. Până acum, știți foarte bine, erau scenariile verde, galben, roșu, şcolile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de unu la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel, sigur că da, cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară. Fac o precizare importantă: nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați.
Noul prag de infectare cu COVID-19 ar urma să fie stabilit tot la întâlnirea de astăzi, când ar putea fi decise și avantajele de care vor beneficia elevii vaccinați și sunt posibile mai multe variante, printre care și continuarea cursurilor cu prezența fizică doar pentru cei vaccinați, dacă în clasa respectivă este depistat un caz de COVID-19.
Un alt avantaj ar putea fie să se renunțe la masca de protecție acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la zece persoane, nouă elevi și un profesor, în cazul în care toți sunt vaccinați.
Datele la nivel național arată că până acum 30.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani sunt vaccinați, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă. Pentru cei cu vârste între 16 și 19 ani, procentul este însă mai mare, de 20%, adică 145.000 de tineri imunizați. Toate aceste măsuri și scenarii de începere a școlii vor fi făcute publice și vor fi cunoscute de părinți și profesori, cel mai târziu în 3 septembrie când va fi emis un ordin comun al Ministerului Educației și Sănătății.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.