Sprijin pentru introducerea rețelelor de gaz în Bihor [AUDIO]
UAT-urile interesate vor fi ajutate să-și întocmească documentațiile, vor fi co-finanțate cu 150-200 de euro pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor, iar Consiliul Județean Bihor se va implica în implementarea proiectului, inclusiv prin urmărirea lucrărilor.
Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2021, 11:17 / actualizat: 20 august 2021, 13:01
În acest fel, localităţile cu reţele de gaz devin mai atractive, atât pentru localnici, ale căror condiţii de trai se îmbunătăţesc, cât şi pentru investitorii din agricultură, industrie şi turism.
De prea multă vreme se vorbește în România de nevoia introducerii gazului în comunitățile noastre. S-a făcut prea puțin și nu cred că trebuie să mai așteptăm. Având în vedere interesul ridicat pentru racordarea la gaz, posibilitatea din ce în ce mai mică de a procura lemn și faptul că arderea lemnului este tot mai scumpă și poluantă, trebuie să facem tot ce ține de noi. Mă bucur să constat că primarii, chiar dacă întâmpină dificultăți financiare, se declară dispuși să participe la acest proiect. În cel mai scurt timp vom finaliza discuțiile pe care le avem la nivel avansat cu mai multe primării. Cele care ne vor spune hotărât că vor și vor dovedi că au capacitatea financiară să meargă mai departe cu noi în acest proiect, vor semna cu Consiliul Județean Bihor un acord de parteneriat, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.
Potrivit acestuia, primăriile vor trebui să acopere o parte din costurile lucrărilor pentru înființarea ori extinderea rețelelor de gaz, din bugetele locale sau din credite.
Inițiativa vine în contextul în care celelalte posibilități de finanțare, fonduri europene și guvernamentale, sunt incerte. Spre exemplu, nouă primării din județul Bihor au depus cereri de finanțare pentru introducerea gazului prin Programul Operațional Infrastructură Mare (fonduri europene). Însă în condițiile în care suma disposibilă pentru întreaga țară este de 235 de milioane de euro, iar la nivel național au fost depuse proiecte în valoare de 2,56 miliarde de euro, șansele ca toate primăriile din județul Bihor să primească finanțare europeană sunt mici.
În viitor ar mai putea exista posibilitatea de finanțare a rețelelor de gaz prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, care este în pregătire la nivel guvernamental.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.