A făcut trecerea de la SF la mainstream cu romanul Fahrenheit 451. Cărţile sale au fost adaptate în peste 20 de filme şi spectacole. În 22 august 1920 s-a născut scriitorul Ray Bradbury:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
22 august 2021, 00:00 / actualizat: 22 august 2021, 9:28
A făcut trecerea de la SF la mainstream cu romanul Fahrenheit 451. Cărţile sale au fost adaptate în peste 20 de filme şi spectacole. În 22 august 1920 s-a născut scriitorul Ray Bradbury:
Ray Bradbury a fost înconjurat de o familie mare şi iubitoare în timpul copilăriei petrecute în Waukegan, această perioadă constituind piatra de temelie a povestirilor sale. În ficţiunile lui, Waukegan-ul anilor ’20 avea să devină „Green Town,” Illinois, un simbol al siguranţei şi al sentimentului de ”acasă” folosit deseori ca şi element de contrast al poveştilor fantastice şi pline de pericole. În 1931, la unsprezece ani, tânărul Ray a început să scrie povestiri şi, deoarece ţara trecea prin Marea criză economică, a folosit uneori hârtie de împachetat pe care să scrie.
În 1934, familia Bradbury s-a mutat la Los Angeles, California, la patru cvartale distanţă de Uptown Theater de pe Western Avenue, teatrul simbol al celor de la MGM şi Fox. Acolo, Bradbury a învăţat cum să se furişeze şi să se uite la premiere aproape în fiecare săptămână. Obişnuia să asculte spectacolul radiofonic Chandu the Magician şi, după terminarea emisiunii, se aşeza la masă şi scria întregul scenariu din memorie. Totuşi cea mai mare influenţă literară în viaţa tânărului a fost Edgar Allan Poe, a cărui scriitură a încercat să o imite până la 18 ani.
În liceu, Ray Bradbury a activat atât în clubul de poezie, cât şi în cel dramatic, dedicându-se tot mai mult scrisului pe măsura înaintării în vârstă. Profesorii i-au recunoscut talentul şi l-au încurajat să scrie, dar el nu a continuat studiile, preferând în schimb să vândă ziare. Se considera crescut de biblioteci, pe care le credita ca fiind mult mai valoroase decât colegiile. Bradbury a scris povestirea clasică The Fireman, care descrie un viitor în care cărţile sunt arse, într-o cameră de studiu a Bibliotecii Powel din cadrul UCLA, unde se închiriau maşini de scris. Având 25.000 de cuvinte, povestirea avea să fie rescrisă ulterior, devenind de două ori mai lungă şi fiind publicată sub numele de Fahrenheit 451. Respins de la serviciul militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial din cauza problemelor de vedere, Ray Bradbury a fost liber să înceapă o carieră scriitoricească. Inspirat de eroii SF de genul lui Flash Gordon şi Buck Rogers, în 1939 a început să publice povestiri SF în fanzinele vremii. Tot în 1939, Bradbury s-a alăturat organizaţiei Laraine Day’s Wilshire Players Guild, unde a scris şi jucat în câteva piese timp de doi ani. Erau, după mărturisirea lui, „atât de slabi” încât nu a mai scris piese dramatice timp de două decenii. Primul text remunerat al lui Bradbury, Pendulum, a fost scris în colaborare cu Henry Hasse şi a apărut în numărul din noiembrie 1941 al revistei pulp Super Science Stories, fiind plătit cu 15 dolari.
Bradbury a devenit scriitor full time la 22 de ani. O întâlnire întâmplătoare într-o librărie din Los Angeles cu expatriatul britanic Christopher Isherwood i-a oferit oportunitatea de a-i înmâna respectatului critic Cronicile marţiene, care i-a făcut o recenzie strălucitoare. Catalogat la un moment dat ca fiind un „suprarealist din Midwest”, el este etichetat în general ca scriitor SF, dar Bradbury a refuzat să fie inclus în vreo categorie:
În primul rând eu nu scriu SF. Am scris doar o carte SF bazată pe realitate, şi anume Fahrenheit 451. Titlul indică temperatura la care se aprinde hârtia. SF-ul descrie realitatea, fantezia descrie irealul. Ca atare, Cronicile marţiene nu sunt SF, ci o fantezie. Nu poate deveni realitate, înţelegeţi? De aceea va rezista multă vreme – deoarece este mitologie greacă, iar miturile au puterea de a rezista, a precizat scriitorul.
Bradbury a murit pe 5 iunie 2012 în Los Angeles, California, la vârsta de 91 de ani, după o lungă suferinţă. Necrologul din The New York Times consemnează că a fost „scriitorul răspunzător pentru acceptarea SF-ului modern în literatura mainstream.”. Los Angeles Times l-a creditat pe Bradbury cu abilitatea de „a scrie liric şi de a evoca lumi imaginare pe care le-a ancorat aici şi acum cu claritate vizuală şi familiaritate”.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.