Elevi orădeni, la cursuri de perfecționare în IT, în Italia [AUDIO]
Stagiul de practică se va derula pe parcursul a două săptămâni, în conformitate cu o programă avansată în IT.
Articol editat de cristina.rusu, 26 august 2021, 14:49
Stagiul are două mari obiective: primul este ca, după şcolarizare, tinerii să avanseze și să obțină un loc de muncă bine plătit, iar al doilea să aibă parte de o experiență educațională de care să-și aducă aminte cu plăcere.
În urma acestei experiențe, tinerii orădeni vor obține o specializare înaltă în lucrul cu tehnologiile IT.
Astfel, în Italia, elevii vor realiza aplicații audio-vizuale creative pentru desktop și telefoane mobile, vor prelucra imagini și vor programa secvențe de imagini, vor realiza algoritmi grafici, interactivi, tehnici de bază și intermediare în dezvoltarea jocurilor IT și vor învăța să utilizeze motoarele de gaming pentru realizarea programelor, utilizarea diferitelor input-uri (tastatură, mouse, controller, touchscreen) și output-uri pentru imagini sau sunet în realizarea jocurilor IT. În plus, ei vor realiza o aplicație de gaming.
La final, ei vor susține o probă practică și un colocviu de evaluare finală. Fiecare participant va avea de realizat o aplicație gaming. Ei vor construi și vor exporta aplicația, pentru ca aceasta să poată fi utilizată independent de platforma pe care a fost realizată. Aplicația trebuie să cuprindă animații, imput-uri, efecte vizuale sau sonore. În plus, trebuie să testeze și să depaneze erorile apărute.
Tutorele de stagiu va completa o fișă de evaluare a fiecărui participant, în care va trece nota obținută în urma participării la stagiu. În urma probei de evaluare finală, participanților li se vor elibera certificate de mobilitate europass.
A patra mobilitate
Pentru a fi selectați, cei 30 de elevi de la profilul Matematică – Informatică al Colegiului „Onisifor Ghibu” și-au depus un dosar de candidatură. Cei care și-au depus astfel de dosare au avut de susținut un concurs-test de informatică, unul de limba engleză și un interviu.
Noi suntem la a patra mobilitate de acest fel. Fiecare clasă de Matematică – Informatică pleacă în fiecare an la un astfel de stagiu de formare. Această generație trebuia să plece în anul 2020, dar din cauza pandemiei nu s-a putut și pleacă în acest an, alături de generația următoare. În acest an, pleacă practic două generații de elevi. Încercăm să pregătim copiii pentru piața muncii, îi ajutăm să aibă o experiență externă și să vină să implementeze în țară ceea ce învață. Astfel, ei se perfecționează, iar noi încercăm să convingem valorile să rămână în țară. Aceste experiențe i-au ajutat pe elevi. Mulți dintre ei sunt studenți la Informatică. Cred că fiecare experiență pe care o au la astfel de firme din domeniul informaticii din străinătate îi ajută în viitor, a declarat Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
De miercuri, elevii au început să lucreze câte șase ore în cele două firme din Italia.
Noi scriem aceste proiecte din 2017. Avem parteneri în mai multe țări. Proiectul acesta trebuia să se desfășoare în Cipru, dar datorită faptului că Ciprul este în scenariul roșu, am cerut Agenției, printr-un act adițional, să ne lase să mutăm țara în care se desfășoară proiectul. Astfel, am găsit alți parteneri în Italia, care este pe verde. Sperăm să revenim tot pe verde, a mai declarat Iulius Timar.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.