Călătorie pe Via Transilvanica în scaun cu rotile [FOTO]
Foto: facebook Robert Veres
Un tânăr din Carei, care are atrofie musculară de tip 1, a străbătut în luna iulie 85 de kilometri pe Via Transilvanica în scaunul cu rotile.
Articol editat de cristina.rusu,
29 august 2021, 06:00 / actualizat: 29 august 2021, 9:17
Un tânăr din Carei, care are atrofie musculară de tip 1, a străbătut în luna iulie 85 de kilometri pe Via Transilvanica în scaunul cu rotile.
Robert Vereş a început călătoria în 14 iulie la Putna şi a încheiat în 24 iulie la Gărîna, in judetul Caraş Severin. Cum a fost aceasta aventură, aflăm chiar de la Robert:
Robert Vereş: De mic copil folosesc un scaun cu rotile. Boala mă limitează să fac multe lucruri, dar acest lucru niciodată nu m-a împiedicat să-mi urmez visele. A trebuit să mă adaptez şi să caut soluţii.
Anca Bota: De ce Via Transilvanica?
Robert Vereş: Mi-a plăcut din totdeauna să citesc; şi pe la 14 ani am citit Copiii căpitanului Grant de Jules Verne şi mi-am zis: „Wow, ce aventură!” În acelaşi timp mi-am dat seama că nu voi avea parte niciodată de aventuri din acestea. Spre norocul meu am o mamă care a luptat pentru mine, care m-a învăţat că nu trebuie să-mi abandonez visele, ci trebuie să lupt pentru ele; că voi putea face tot ceea ce fac copiii sănătoşi, doar un pic mai altfel.
M-a învăţat acest lucru să termin o facultate, să înfiinţez o asociaţie pentru persoane cu dizabilităţi a cărui scop este integrarea acestora în societate. Într-una din zile stăteam cu mama şi am văzut un articol despre Via Transilvanica. Ea ştie că îmi place mult să călătoresc, îmi place natura, îmi place să fac fotografii, aşa că ne-am zis să încercăm acest lucru.
Am căutat pe Facebook pagina Via Transilvanica şi le-am scris; le-am zis că eu folosesc un scaun electric şi, spre surprinderea mea, au fost foarte prompţi. M-au pus în contact cu un băiat care a făcut traseul cu bicicleta, pentru a face un traseu mai personalizat.
De la Carei ne-am dus la Putna, am zis că vreau să încep de la început. Ne-am propus să mergem până la ultima bornă, în Drobeta-Turnu Severin. La primul traseu, din cei 19 km între Putna şi Suceviţa am reuşit să fac 8 km, pentru că după asta drumul era foarte accidentat şi nu am mai putut să merg. Şi practic aşa au decurs şi următoarele etape: a fost unde am reuşit să fac 4 km, în alte părţi am mers până la 12 km. A fost o experienţă superbă.
Această prezentare necesită JavaScript.
Anca Bota: Te-a ajutat cineva, ai fost însoţit?
Robert Vereş: Singur nu aveam cum să fac acest traseu, au venit cu mine familia şi nişte prieteni. Tata a venit pe porţiunile unde se putea merge cu maşina; unde nu, am mers până când se putea, apoi ne-am întors şi am mers cu maşina până la următorul punct de cazare. A fost un efort mare din partea lor, atât financiar cât şi fizic. Am ajuns chiar şi la Tăşuleasa Social, care m-au ajutat foarte mult.
Via Transilvanica este un proiect foarte mare, care face foarte mult pentru turismul din România.
Anca Bota / Andrea Nagy
Foto: facebook Robert Veres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.