„COVID ucide precum veninul șarpelui cu clopoței”
Descoperirea făcută de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, în colaborare cu Universitatea Stony Brook și Școala de Medicină a Universității Wake Forest, a fost prezentată în studiul publicat în Journal of Clinical Investigation.
Articol editat de cristina.rusu, 1 septembrie 2021, 12:00
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la două grupuri de pacienți cu COVID-19, unul alcătuit din 127 de bolnavi internaţi la Stony Brook University în perioada ianuarie și iulie 2020 și un al doilea grup independent, compus din 154 de pacienți internaţi tot la Stony Brook şi Banner University Medical Center din Tucson în perioada ianuarie și noiembrie 2020, descoperind că circulația enzimei sPLA2-IIA poate fi cel mai important factor responsabil cu mortalitatea la pacienții bolnavi de Covid:
Atunci când enzima activată circulă la niveluri ridicate – în indivizii sănătoși se găsește în concentrații scăzute – are capacitatea de a „măcina” membranele organelor vitale. Mulți pacienți participanţi la studiu care au murit din cauza coronavirusului, au avut niveluri prea mari, a spus Floyd Chilton, principalul coautor al lucrării și director al Arizona Precision Nutrition and Wellness Initiative.
De ce este letală enzima? Totul începe cu rolul fundamental pe care aceasta îl are în apărarea împotriva infecțiilor bacteriene:
Opune rezistenţă bolilor, cu alte cuvinte enzima încearcă să omoare virusul. Însă la un moment dat, este eliberată în cantități atât de mari, încât lucrurile merg într-o direcție foarte proastă, distrugând membranele celulare ale pacientului și contribuind astfel la insuficiența multiplă a organelor și la deces. Un mecanism similar, ca şi caracteristici, cu cel al unei enzime prezente în veninul șarpelui cu clopoţei.
Spre deosebire de majoritatea studiilor planificate şi realizate de-a lungul anilor, acest lucru s-a întâmplat în timp real în UCI.
Cercetătorii au analizat mii de date despre pacienți, folosind algoritmi de învățare automată. În plus față de factorii de risc tradiționali, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală și condițiile preexistente, echipa s-a concentrat şi pe enzimele biochimice și pe nivelurile de metaboliţi lipidici ale pacienților.
Astfel, descoperirea conduce la concluzii care ar putea oferi o nouă direcție luptei împotriva coronavirusului: una dintre acestea fiind că la majoritatea indivizilor sănătoși, nivelurile circulante ale enzimei sPLA2-IIA sunt în jur de jumătate de nanogram pe mililitru.
Conform studiului, COVID-19 a fost letal la 63% dintre pacienții cu forme severe, care aveau niveluri de sPLA2-IIA egale, sau mai mari de 10 nanograme pe mililitru.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.