Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mâncau vechii romani într-o zi obișnuită?

Foto: Wikipedia

Herculaneum ne oferă noi știri și curiozități despre vechii romani. De această dată, despre dietă, care era diferită pentru bărbați și femei și care a fost reconstituită în detaliu: bărbații mâncau mai mult pește și cereale, în timp ce femeile consumau mai multe produse de origine animală, fructe și legume.

Ce mâncau vechii romani într-o zi obișnuită?
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 septembrie 2021, 12:00 / actualizat: 2 septembrie 2021, 13:04

Herculaneum ne oferă noi știri și curiozități despre vechii romani. De această dată, despre dietă, care era diferită pentru bărbați și femei și care a fost reconstituită în detaliu: bărbații mâncau mai mult pește și cereale, în timp ce femeile consumau mai multe produse de origine animală, fructe și legume.

O descoperire care a putut fi făcută grație aminoacizilor conservați în oasele a 17 indivizi adulți, analizați de cercetătorii de la Universitatea York, ca parte a unui studiu realizat, în colaborare cu Parcul Arheologic din Herculaneum, cel din Pompei și Muzeul Civilizațiilor din Roma. Descoperirea a fost publicată în revista ”Science Advances”.

Rămășițele celor care au murit la Herculaneum în anul 79 d.Hr. oferă oportunitatea unică de a examina stilul de viață al indivizilor dintr-o comunitate antică, care au trăit și au murit împreună”, explică arheologul biomolecular Oliver Craig, șeful echipei BioArCH de la Universitatea din York. Sursele istorice fac deseori aluzie la accesul diferențiat la resursele alimentare din societatea romană, însă rareori oferă informații directe sau cantitative. Graţie unei noi abordări în procesul de analizare a aminoacizilor osoși și a izotopilor lor de carbon și azot, cercetătorii au reușit să găsească „diferențe semnificative în proporțiile de alimente marine și terestre consumate de bărbați și femei, ceea ce înseamnă că accesul la alimente era diferit în funcţie de gen„, a adăugat Craig. Acest obicei se regăsește și în alte locuri ale Italiei din epoca romană.

Bărbații erau implicați direct în pescuit și activități maritime, în general ocupau poziții privilegiate în societate și erau eliberați din sclavie la o vârstă mai timpurie, ceea ce le permitea să aibă acces la alimente scumpe, cum ar fi de exemplu, peștele proaspăt”, explică Silvia Soncin, primul autor al studiul. În acelaşi timp, analizarea izotopilor a permis cuantificarea alimentelor incluse în dieta vechilor locuitori din Herculaneum: rezultatele obţinute arată că peștele și fructele de mare erau consumate în cantităţi mai mari mai decât în ​​actuala dieta mediteraneană, în timp ce proporția de cereale consumată a rămas mai mult sau mai puțin aceeaşi. (www.rainews.it)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
O femeie de 119 ani vrea să fie recunoscută drept cea mai vârstnică din lume
Diverse marți, 21 ianuarie 2025, 00:00

O femeie de 119 ani vrea să fie recunoscută drept cea mai vârstnică din lume

Cu aproape două luni înainte de împlinirea vârstei de 120 de ani, Deolira Gliceria Pedro da Silva, o străbunică din statul brazilian Rio de...

O femeie de 119 ani vrea să fie recunoscută drept cea mai vârstnică din lume
Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 18:00

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios

Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de metri adâncime, pentru...

Cercetătorii din Scoţia au descoperit un oxigen misterios
Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Diverse luni, 20 ianuarie 2025, 00:00

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi

Acest ingredient special folosit în mod obișnuit în gătit, este cunoscut pentru capacitatea sa de a da gust alimentelor. El poate juca un rol...

Trucul incredibil care face ca hainele să arate ca noi
Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 12:00

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?

Pielea uscată este o problemă frecventă, mai ales în lunile de iarnă, când aerul rece şi încălzirea usucă excesiv epiderma.   Multe...

Cum combatem pielea uscată, în lunile de iarnă?
Diverse duminică, 19 ianuarie 2025, 00:00

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii

Osteosarcomul – un cancer osos agresiv care afectează în principal copiii și tinerii între 10 și 20 de ani – ascunde un sistem...

Mare progres științific: cauza evoluției unui cancer grav la copii
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale