Ascultă Radio România Cluj Live

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre

Foto: https://new.in-24.com

Japonezii au creat primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni o opțiune pe mesele noastre
Foto: Foto: https://new.in-24.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 septembrie 2021, 12:00

Japonezii au creat primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică ar putea deveni în curând o opțiune departe de a fi ireală. O demonstrează un studiu realizat recent de Universitatea din Osaka, unde o echipă de cercetători a reușit să realizeze primul file de carne de vită Kobe sintetic prin imprimare 3D.

Pentru a produce versiunea artificială a prețiosului file – Kobe este una dintre cele mai prețuite cărnuri de vită din lume -, oamenii de știință japonezi au folosit celule stem izolate din carne de vacă Wagyu. Este o rasă specială de bovine crescute numai în Japonia și care a devenit renumită pentru calitatea tăieturilor obținute din aceasta, în special file-ul Kobe. Una dintre caracteristicile sale cele mai apreciate este distribuirea grăsimii în țesutul muscular.
Aceasta a fost provocarea cercetătorilor din Osaka. Experimentele cu carne sintetică, numită și „carne curată”, deoarece nu provine din animale sacrificate, efectuate până acum au arătat cum fibrele musculare ale fripturilor artificiale sunt slab organizate și nu reușesc să reproducă structura complexă a concurenților lor naturali. Însă, creatorii cărnii sintetice au reușit să depășească această limită, pornind de la trei varietăți diferite de celule stem izolate de țesutul muscular, de țesutul adipos și de vasele de sânge.
În cele din urmă, imprimarea 3D a permis trecerea din laborator în farfurie: după ce au obținut in vitro cele trei specii diferite de fibre, cercetătorii le-au comandat, urmărind structura celebrei tăieturi de carne și, apoi, le-au imprimat prin tehnologia 3D.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, ar putea marca un moment de cotitură pe piața „cărnii sintetice”, care este deja în plină expansiune datorită sensibilității tot mai mare față de mediu și de sănătatea umană. În lume poate fi deja mâncată această carne, precum în Singapore sau în Tel Aviv. Dar nu este dificil să ne imaginăm că alternativa „green” la carne va ajunge în curând peste tot, datorită posibilității de a obține soiuri care sunt din ce în ce mai asemănătoare cu cele originale. De exemplu, datorită îmbunătățirii tehnologiilor utilizate în experimentul universității japoneze – sugerează autorii săi – va fi chiar posibilă personalizarea bucăților de carne în funcție de gusturile și nevoile alimentare ale consumatorilor. (www.tgcom24.mediaset.it)

 

RADOR

Foto: https://new.in-24.com

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani
Diverse luni, 31 martie 2025, 00:00

A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani

Arheologii au scos la lumină în Regatul Unit un tezaur format din 800 de obiecte cu o vechime de circa 2.000 de ani, în cadrul ”uneia dintre...

A fost descoperit un tezaur vechi de 2000 de ani
Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară
Diverse duminică, 30 martie 2025, 00:00

Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară

Pe măsură ce sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, am realizat o listă cu cele mai populare călătorii care pot fi făcute în...

Cele mai frumoase locații pe care le poți vizita în Europa în această primăvară
Alergia la acarieni
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 12:00

Alergia la acarieni

Este timpul pentru marea curățenie de primăvară, pentru a scăpa de acarieni și a preveni alergiile legate de aceste mici animale. Nu este un...

Alergia la acarieni
Invazie de furnici extrem de periculoase
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 00:00

Invazie de furnici extrem de periculoase

Australia se confruntă de câteva săptămâni cu o creștere bruscă a numărului de furnici de foc roșii, insecte ale căror mușcături au dus...

Invazie de furnici extrem de periculoase
Diverse sâmbătă, 29 martie 2025, 00:00

Detalii îngrijorătoare despre starea sănătății fostului pilot Michael Schumacher

La mai bine de unsprezece ani de la accidentul său de schi, informațiile despre Michael Schumacher rămân limitate. Un jurnalist apropiat fostului...

Detalii îngrijorătoare despre starea sănătății fostului pilot Michael Schumacher
Diverse vineri, 28 martie 2025, 12:00

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?

Brânza este o sursă excelentă de proteine ​​și de calciu pentru organism, dar nu toate tipurile de brânză sunt şi sănătoase. Oamenii de...

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?
Diverse vineri, 28 martie 2025, 00:00

Cine va interpreta rolul Hagrid în seria „Harry Potter”?

Castingul seriei „Harry Potter” prinde treptat contur. Într-adevăr, după ce s-a aflat că John Lithgow îl va interpreta pe Albus...

Cine va interpreta rolul Hagrid în seria „Harry Potter”?
Diverse joi, 27 martie 2025, 12:00

Apa caldă cu lămâie: beneficii și contraindicații pentru organism

Pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, apa caldă cu lămâie este soluția ideală. Băută dimineața pe stomacul gol, ea...

Apa caldă cu lămâie: beneficii și contraindicații pentru organism