Prima pagină » Campanii » Incluziv » Incluziv: Alex Bologa: „Presiunea există, eu cu presiune mă încarc” [AUDIO/FOTO]
Incluziv: Alex Bologa: „Presiunea există, eu cu presiune mă încarc” [AUDIO/FOTO]
Alexandru Bologa/Foto: Radio Cluj
Are 3 puncte pe margine, 3 buline pe şnur şi o inscripţie în Braille. Oare ce-o fi? Este vorba de medalia de bronz a sportivului Alexandru Bologa, laureat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Alex a fost în studioul Radio Cluj, invitat de colega noastră, Andrea Nagy:
Are 3 puncte pe margine, 3 buline pe şnur şi o inscripţie în Braille. Oare ce-o fi? Este vorba de medalia de bronz a sportivului Alexandru Bologa, laureat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Alex a fost în studioul Radio Cluj, invitat de colega noastră, Andrea Nagy:
Andrea Nagy: Aş vrea să încep cu o întrebare care le-a preocupat pe colegele din redacţie: câţi ani ai?
Alex Bologa: Am 25 de ani.
Andrea Nagy: Două medalii olimpice ai până acum, deci ai putea spune că ai realizat foarte multe; ce simţi că mai trebuie să realizezi?
Alex Bologa: Îmi doresc foarte mult să obţin o medalie la campionatul mondial, asta-mi lipseşte încă din palmares. Dar mă bucur că am obţinut până acum aceste 2 medalii de bronz la Jocurile Paralimpice şi cele 2 medalii de aur la campionatul european.
Această prezentare necesită JavaScript.
Andrea Nagy: Când e vorba de astfel de rezultate, care este strategia ta: te pregăteşti mental pentru varianta cea mai bună sau pentru rezultatul cel mai neplăcut?
Alex Bologa: Eu mă pregătesc să obţin medalia de aur, dar o clasare pe podium e totdeauna bine venită.
Andrea Nagy: Cum a fost atmosfera la Tokyo?
Alex Bologa: Ca în condiţii de pandemie. Competiţia a fost, desigur, pe măsură, dar masca se purta peste tot şi trebuia să facem teste în fiecare zi. Spre deosebire de Rio, a trebuit să stăm doar în satul olimpic. Cât despre performanţă, având în vedere condiţiile de pregătire şi tragerea la sorţi, este un rezultat bun.
Andrea Nagy: În descrierea rezultatului tău am văzut că tu, clasa B1, ai câştigat prin descalificarea adversarului din clasa B3. Ce înseamnă asta?
Alex Bologa: La judo sunt 3 clase, în funcţie de gradul de vedere. Spre deosebire de alte sporturi, nevăzătorii şi cei cu rest de vedere concurează împreună. Cât despre descalificare: sunt 3 cartonaşe galbene, la al treilea concurentul fiind descalificat. Cartonaş galben poţi să primeşti pentru că eşti defensiv, sau pentru că fugi de luptă; pentru tragere de timp, sau pentru că nu poţi din punct de vedere fizic. De fapt asta a fost tactica noastră: ştiam că din punct de vedere fizic stau mai bine decât adversarul; şi atunci am vrut să ducem meciul în golden score, să câştigăm la avertismente.
Andrea Nagy și Alex Bologa
Andrea Nagy: La întoarcerea ta în ţară ai spus că ai avut un moment de neatenţie, ceea ce ţi-a compromis un meci. Ce s-a întâmplat acolo?
Alex Bologa: Am ajuns în golden score; şi teoretic, eu cred că dacă nu se întâmpla să eschivez în lateral în acel moment de inspiraţie a adversarului, puteam să ajung în finală şi să iau medalia de aur. Acolo adversarul ar fi fost un sportiv din Kazahstan, împotriva căruia am câştigat anterior 6 meciuri.
Andrea Nagy: Cum a fost anul acesta de pauză: ţi-a priit sau mai degrabă te-a încurcat în pregătiri?
Alex Bologa: A fost un an dificil, deoarece în perioada aceasta de pandemie nu au fost deschise sălile de sport. Bine, eu tot timpul m-am pregătit cu antrenorul, dar mi-au lipsit partenerii de antrenament, mi-a lipsit atmosfera din sală şi oamenii din jurul meu care mă susţin.
Andrea Nagy: Au existat foarte multe aşteptări că vei lua o medalie. Nu înseamnă acest lucru o presiune suplimentară?
Alex Bologa: Presiunea a existat, dar eu cu presiunea aceasta de multe ori mă încarc. Apoi e frumos să le faci o bucurie celor care te susţin.
Andrea Nagy: După o astfel de competiţie nu există un fel de setdown emoţional? Ştiu eu, ca după o sesiune la facultate, când omul a terminat examenele, dar încă nu reuşeşte să nu se streseze.
Alex Bologa: Desigur, iar pauza e binevenită după o lungă perioadă de pregătire. Pauza e ca un fel de reset: să ştii că s-a încheiat o etapă şi începe alta.
Alexandru Bologa/Foto: Radio Cluj
Andrea Nagy: Lumea este foarte curioasă cum te-ai înţeles cu Eduard Novak, ministrul Sportului.
Alex Bologa: Noi în Tokyo am stat la distanţă, competiţiile de ciclism fiind la 200 km de satul olimpic. Nu am apucat să interacţionăm.
Andrea Nagy: Nu m-aş fi gândit, având în vedere că lotul paralimpic al României a fost destul de mic faţă de alte ţări. Adică Ungaria, care e doar jumătatea României ca populaţie, a avut un lot paralimpic de 4 ori mai mare.
Alex Bologa: Lotul paralimpic al României a fost de doar 7 persoane, deci foarte subţire. Dar ne bucurăm că am reuşit să obţinem aceste 2 medalii şi vreau să-l felicit pe dl. ministru pentru medalia obţinută. Sperăm ca pe viitor lotul României să se majoreze, dar în România este foarte greu să aduci sportivii cu dizabilităţi spre performanţă, pentru că lipsesc finanţările. Ar trebui mult mai multe programe, în primul rând în şcoli, pentru că tinerii cu dizabilităţi iau contact cu sportul de performanţă destul de târziu.
Andrea Nagy: Ca sportiv, tu trebuie să urmezi o alimentaţie strictă pentru a rămâne într-o anumită categorie. Nouă, celor care ne străduim să ne menţinem greutatea, ne-ar prinde bine câteva sfaturi în acest sens.
Alex Bologa: E dificil pentru o persoană care nu face sport. Eu urmăresc caloriile pe care le consum; am grijă să nu mănânc ceva pe fugă, să am mereu o mâncare pregătită. Trebuie să respecţi orele de masă şi să mănânci multe fructe şi legume proaspete. Să ai grijă la cantitatea pe care o consumi şi să nu exagerezi cu nimic.
Andrea Nagy: Şi cu prăjiturile cum rămâne?
Alex Bologa: Le lăsăm deoparte până după cântar!
Andrea Nagy: Observ că în Spania de pildă, sportivii fără dizabilităţi îi susţin foarte mult pe colegii lor din lotul paralimpic. Ori la noi nu prea există contacte între cele 2 grupe. Aşa este sau doar mi se pare?
Alex Bologa: Eu am susţinerea federaţiei naţionale şi internaţionale de judo şi mă pregătesc cu sportivii fără dizabilităţi. Dar din câte am observat, în alte sporturi nu este foarte multă susţinere.
Andrea Nagy: Există acum alţi tineri nevăzători care se ocupă de judo?
Alex Bologa: Din păcate nu. M-aş bucura să vină cât mai mulţi tineri înspre sportul de performanţă, să iubească să facă mişcare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.