Istoriile Clujului – expoziție-eveniment marca MNIT
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță deschiderea expoziției Istoriile Clujului, al cărei vernisaj va avea loc marți, 21 septembrie 2021, ora 15.00.
Articol editat de cristina.rusu, 16 septembrie 2021, 17:17
Expoziția este un proiect ambițios, care a implicat mulți parteneri și multe luni de muncă, concretizate în realizarea unui concept expozițional aparte, pe o temă care reprezintă o mare provocare. Ținând cont că e istoria orașului în care trăim, muncim sau studiem, subiectul pare, la o primă vedere, la îndemână, dar el nu este deloc simplu și asta pentru că avem o istorie complexă, cu o multitudine de posibile abordări pentru realizarea unei astfel de expoziții. Pe de altă parte, așa cum reiese din titlul expoziției, Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe, care dau un tot unitar, o sumă a ceea ce am acumulat și ne-a conturat identitatea.
Extinsă pe cinci dintre sălile etajului 1 al MNIT, expoziția tematică aduce în atenția publicului marile evenimente care au marcat Clujul – războaie, revoluții, asedii, foamete, violenţe interne, sărăcie, epidemii, incendii devastatoare, tensiuni interconfesionale, istoria dezvoltării locului, monumente, comunități entice care au conviețuit și au influențat dezvoltarea urbanistică, influența religiilor, dar și a personalităților clujene.
,,Am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile orașului într-o prezentare sintetică și clară, în care să rezumăm ceea ce se știe și să punctăm și ceea ce nu se știe despre Cluj. Expoziția aduce în atenția publicului cele mai spectaculoase artefacte ale Clujului, precum altarele romane care atestă rangul de municipiu și apoi de colonia a orașului Napoca, cheia de onoare și sigiliul medieval ale Clujului, paloșul călăului, gravuri de epocă, capodopere ale breslelor, tezaure monetare și piese descoperite recent, în cele mai recente cercetări arheologice făcute în timpul săpăturilor în centrul orașului”, dezvăluie curatorii expoziției, Ana-Maria Gruia și Cristian Roman.
Proiectul expoziţional va fi completat, pe durata lui, cu diverse alte expoziții sau activități secundare, bazate pe multitudinea de materiale acumulate în urma documetării și cercetării pentru această expoziție, dar care nu au mai încăput în cele cinci săli ale acesteia. Primul proiect de acest fel este ”Cluj Puzzle în 365 de istorii”, un proiect online, care aduce publicului cele mai frumoase povești despre Cluj, pornind de la piese din patrimoniul MNIT, dar și personalități, evenimente importante sau alte lucruri legate de Cluj, care ne conturează sopecificul orașului.
Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman
Design expoziție: Török Károly
Fotograf expoziție: Sergiu Odenie
Concept afiș/imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță
Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu
Pentru respectarea măsurilor de siguranță, participarea la vernisaj va fi limitată la 50 de persoane.
Pentru buna desfășurare a evenimentului, trebuie să confirmați prezența dumneavoastră la adresa secretariat@mnit.ro.
Purtarea măștii este obligatorie, dar alte restricții de participare privind vaccinarea sau testarea nu se impun pentru acest eveniment.
Expoziția va putea fi vizitată și după vernisaj, în programul normal de funcționare a MNIT, respectiv de marți-duminică, între orele 11.00 – 18.00.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.