Profesorul Răzvan Cherecheș despre valul 4 al pandemiei de COVID-19
El mai spune că rata de vaccinare scăzută din România, de sub 30%, și tulpina Delta cu o contagiozitate extrem de mare, combinate cu relaxările din momentul de față duc la o răspândire accentuată a virusului SARS-Cov-2.
Articol editat de cristina.rusu, 16 septembrie 2021, 13:20
Răzvan Cherecheș este de părere că pentru personalul medical, pentru cel din învățământ și pentru cel care lucrează la ghișee vaccinarea ar trebui să devină obligatorie:
Cred că în acest moment obligativitatea vaccinării pentru personalul medical, pentru personalul din învăţământ şi pentru persoanele care lucrează la ghişee, care interacţionează cu multă populaţie ar trebui să fie introdusă. O persoană infectată cu tulpina Alfa va infecta în medie alte 3 persoane; o persoană infectată cu tulpina Delta infectează în medie 6 persoane. Deci în acest moment, datorită infecţiozităţii mai mari a tulpinii Delta, se anulează avantajul pe care îl avem din faptul că un procent din populaţie este vaccinată.
Dacă am fi reuşit să depăşim rata de vaccinare de 60%, atunci ar fi contribuit în mod decisiv; dar la sub 30% avantajul faptului că avem o populaţie vaccinată este anulat de faptul că tulpina Delta este mai infecţioasă. Sigur, persoanele vaccinate sunt protejate şi este un avantaj pentru ele; dar dacă ne uităm la întreaga populaţie, din nefericire valul 4 va fi mai mare decât valul 3.
Răzvan Cherecheș, a declarat joi, 16 septembrie, la Radio Cluj, că după data de 7 octombrie este puțin probabil ca școlile să mai continue cu activitate față în față. El ne spune și ce măsuri ar fi trebuit luate în unitățile de învățământ pentru a asigura protecție împotriva noului coronavirus:
Şcolile sunt ca un accelerator a transmiterii din comunitate. Deci să zicem că în comunitate se transmite cu viteza a doua, în şcoală se ajunge automat la viteza a cincea; pentru că tinerii petrec mult timp împreună şi se mişcă mai mult prin oraş. Mai mult: tulpina Delta a anulat faptul că până anul trecut tinerii se infectau mai dificil şi transmiteau mai dificil infecţia. Ar fi fost nevoie în şcoli, ca să asigurăm protecţie, de o rată de vaccinare cât mai mare în rândul profesorilor şi în rândul tinerilor peste 12 ani (adică peste 90%); de un sistem de ventilaţie corespunzător în toate sălile de clasă, astfel încât să disipeze norii de aerosoli; de testare săptămânală a tuturor angajaţilor şi elevilor, ca să identificăm din timp focarele; de purtatul măştii în permanenţă în spaţiile interioare şi de distanţare.
Impactul festivalurilor organizate atât la Cluj cât și în întreaga țară începe să se vadă- spune directorul Deparatamentului de Sănătate Publică din cadrul UBB, Razvan Cherecheș.
El subliniază cu evenimentele de acest fel nu reprezintă o problemă în sine, dacă se organizează doar cu persoane vaccinate și testate și dacă purtarea măștii și distanțarea sunt respectate cu strictețe:
Festivalurile în sine nu reprezintă o problemă dacă regulile sunt respectate. Dar, exact cum am văzut cu toţii (de exemplu la Untold), mulţimile de oameni în faţa scenei, sărind, cântând împreună, fără o singură mască în acea mulţime, reprezintă un element care fără îndoială a creat nori de aerosoli şi a fost un eveniment de superspreading.
La festival au fost zeci de mii de persoane; chiar şi câteva sute de persoane care ar fi fost vulnerabile în mulţimea de acolo erau expuse cu siguranţă. Dacă ar fi intrat doar persoane vaccinate şi testate, dacă s-ar fi purtat mască şi nu ar fi fost o proximitate atât de mare pe o durată lungă, nu ar fi fost nicio problemă. Dar în condiţiile în care au stat cu toţii aglomeraţi acolo, nu s-au purtat măşti, creşte semnificativ probabilitatea să fi fost un focar de superspreading, în care oamenii să transmită mai departe infecţia în zona de unde sunt ei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.