Sesam deschide cartea: „Shiloh”, de Phyllis Reynolds Naylor [AUDIO]
Pentru a descoperi sau a retrăi bucuria incomparabilă de a iubi un câine, vă recomand să citiți un roman excelent scris, devenit deja un clasic al genului: „Shiloh”, de Phyllis Reynolds Naylor. Premiată în anul 1991 cu Medalia Newbery, cartea merită citită nu doar pentru frumusețea paginilor care prezintă legătura naturală și sinceră dintre un băiat și un câine, ci și pentru lupta interioară dusă de băiat pentru a salva câinele și a obține dreptul de a-l păstra.
Articol editat de cristina.rusu, 17 septembrie 2021, 06:00 / actualizat: 17 septembrie 2021, 10:09
Scrisă din perspectiva băiatului, povestea e plină de prospețime, suspans și emoție. Cam așa cum ar fi dacă lucrurile s-ar petrece în realitate, aici și acum. De altfel, autoarea s-a inspirat din propria experiență atunci când a ales să scrie această carte, având în minte imaginea unei cățelușe pe care a avut norocul să o întâlnească. Romanul îi este dedicat chiar ei și prietenilor care au adoptat-o. Autoarea a păstrat chiar și detaliile locului în care s-a petrecut minunata întâlnire: un ținut înconjurat de dealuri și străbătut de un râu din Virginia de Vest, America.
Imaginați-vă că trăiți în orășelul Friendly și că sunteți prieten cu Marty, un băiat de unsprezece ani care locuiește alături de părinți și de cele două surori mai mici într-o căsuță ridicată pe un deal. Imaginați-vă că vă plimbați alături de el pe coline, treceți un pod hurducăit, pe lângă vechea școală Shiloh, apoi urmați cursul râului când… zăriți un cățeluș mergând cu coada între picioare fără să scoată un sunet. Un beagle. Să tot aibă un an sau doi. E slăbuț și fricos și arată de parcă nu a cunoscut niciodată mângâierea și vocea blândă a unui stăpân. Apoi, deodată, când Marty fluieră, aleargă vesel spre el, îi răspunde la afecțiune și se ține după el până acasă. E atât de fericit că și-a făcut un prieten încât nu mai vrea să plece. Shiloh. Așa o să-i spună Marty. Dar bietul cățel, observă tatăl său, trebuie să-i aparțină lui Judd Travers, un localnic necinstit, dur, fără sentimente și pasionat de vânătoare, într-atât de mult încât împușcă animale chiar și în afara sezonului. Shiloh tocmai fusese achiziționat de Judd drept câine de vânătoare și nici măcar nu avea un nume pentru el.
Marty ar da orice ca să nu trebuiască să-l înapoieze pe Shiloh. Ar fi ca și cum ar accepta să-l lase pe mâinile cuiva care cel mai probabil îl tratează rău, lovindu-l și înfometându-l. Dar tatăl său îi spune clar: corect este să-i dai înapoi stăpânului ceea ce-i aparține. Din acest moment, Marty începe să fie frământat de întrebări cu implicații morale: Ce înseamnă a fi corect și a fi bun? Dacă a fi cinstit ar însemna să-i facă rău lui Shiloh, nu ar fi mai bine să nu facă ceea ce e considerat corect? Dacă l-ar ascunde pe Shiloh pentru a-l salva, cât de condamnabilă ar fi minciuna sa? Dacă prețul adevărului e suferința, nu e mai bună minciuna din iubire? Oare un câine nu aparține în fapt celui care îl iubește, chiar dacă nu e stăpânul său de drept? Și cum ar putea el, un copil, să-l cumpere pe Shiloh de la un bărbat atât de puternic precum Judd Travers?
Marty își urmează inima și face tot ce-i stă în putință pentru a-l proteja pe Shiloh, chiar dacă asta ar însemna să fie pedepsit odată descoperit. Îl ascunde pe un deal de dincolo de casă, îi construiește un țarc, îi face rost de mâncare și, în clipe în care grijile dispar ca prin farmec, se joacă cu el, copleșindu-l cu iubire. Iar Shiloh rămâne tăcut în fericirea sa. Oare cât de departe va merge Marty pentru a i-o garanta?
Calda poveste a lui Shiloh vă așteaptă, dragi copii, în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj!
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.