Conferința Internațională Procese Izotopice și Moleculare
Cercetători din domeniile fizicii și chimiei din Europa, Asia și Statele Unite vor fi prezenți fizic sau on-line la acest eveniment care se întinde pe durata a trei zile.
ITIM organizează, pentru a 13-a oară, conferința Procese Izotopice și Moleculare. Avem participanți din șapte țări, care și-au anunțat prezența fizică la acest eveniment care este organizat în sistem hibrid. (Flaviu Turcu)
Flaviu Turcu este directorul Institutului Național de Cercetare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, care organizează cea mai importantă conferință din domeniu, din Europa Centrală. Cercetători din Franța, Norvegia, Marea Britanie sau Rusia vor fi prezenți fizic la dezbaterile care se întind pe durata a trei zile.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 septembrie 2021, 10:15
Flaviu Turcu precizează că, din cauza pandemiei, evenimentul va avea un format hibrid, interacțiunea cu participanții din Statele Unite și Asia urmând să se facă on-line:
Participanții sunt oameni de știință din țări cu tradiție în acest domeniu, al cercetării și dezvoltării, atât din Europa cât și din Statele Unite, Coreea și China. Condițiile din acest an fac ca o parte dintre cercetători să fie prezenți on-line. Fizic, prezența va fi a colegilor din Franța, Italia, Ungaria, deci țările din Europa. (Flaviu Turcu)
Siguranță și securitatea alimentară și farmaceutică prin amprentare izotopică, materialele nanostructurate hibride sau tehnologii moleculare și biomoleculare sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate la conferința care se desfășoară la Cluj-Napoca.
Cel mai interesant subiect rămâne însă dezvoltarea surselor de energie alternativă. Înlocuirea energiei clasice cu energia verde este un proces de durată, arată Flaviu Turcu, și vor trece câteva decenii până când va fi atins acest obiectiv:
Partea de energie reprezintă prioritatea zero a Comisiei Europene pentru perioada 2021 – 2027. În general energia verde este o temă importantă. Nu există o singură soluție. Dezvoltările sunt importante pentru fiecare segment, vorbim de fotovoltaic, de energie eoliană, de recuperarea de energie din alte surse, care pot fi contributoare nete la atingerea unui obiectiv de producere a energiei din surse preponderent verzi în ciclul global al surselor energetice pe care le avem la dispoziție pentru următoarele decenii. Adică tranziția către energia verde nu poate fi făcută brusc. (Flaviu Turcu)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.