UBB a decis cum va începe noul an de învățământ
Anul universitar va începe într-o manieră destul de diversă, pentru că noi avem 22 de facultăți cu profiluri și resurse de spațiu extrem de diferite, astfel încât am descentralizat spre facultăți și chiar am încurajat decanii să facă descentralizarea spre programele de studiu, sigur înscriindu-ne în cele trei scenarii care au fost stabilite de ministerul de specialitate, și anume primul scenariu varianta clasică, al doilea o variantă hibrid și al treilea scenariu se referă la varianta on-line. (Daniel David)
Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a făcut precizările despre modul în care fiecare facultate poate începe noul an de învățământ. Daniel David a adăugat că decanii au luat decizia referitoare la întoarcerea studenților la cursuri și seminarii în funcție de numărul de studenți și de profilul facultăților:
În funcție și de profilul facultăților, în general la cele vocaționale domină variantele clasică și hibrid, acolo unde sunt grupe mici de studenți din nou domină variantele clasică și hibrid. Acolo unde sunt studenți mulți, nu este un profil vocațional foarte puternic, sigur unele facultăți au mers și pe varianta on-line. (Daniel David)
Pe saitul fiecărei facultăți a Universității Babeș-Bolyai s-au afișat deja modalitățile de desfășurare a activității didactice. Cele mai mari facultăți au optat pentru predare on-line, aici fiind incluse Facultatea de Științe Economice, cea de Drept, Literele și Istoria și Filosofia.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 septembrie 2021, 11:09 / actualizat: 29 septembrie 2021, 13:45
Printre facultățile care au decis prezența fizică pentru studenți se află, în schimb, Educația Fizică, Teatrul, specializări de la Chimie și Inginerie Chimică și facultățile de teologie.
Odată cu începerea noului an universitar, conducerea Universității Babeș-Bolyai a avut de stabilit și în ce condiții vor fi primiți studenții în cămine.
Rectorul Daniel David arată că vor avea drept de cazare doar tinerii vaccinați sau trecuți prin boală, dar, adaugă el, vor exista și excepții:
Puteam merge cu varianta pe care am folosit-o și în 2020, cazarea unui număr mic de studenți, cam un sfert din câți am putea să cazăm în mod obișnuit, în condiții de distanțare și cu toate protocoalele privind apariția unor focare, sau să cazăm în regim cât mai apropiat de regimul maximal, în condițiile în care în cămine vor avea locuri doar studenții care se vaccinează sau se află în fereastra de protecție ca urmare a trecerii prin boală.
Propunerea reprezentanților studenților a mers pe a doua variantă, astfel încât în cămine vom caza doar studenți vaccinați sau care sunt protejați ca urmare a trecerii prin boală. În același timp, există studenți care s-ar vaccina, dar au o serie de contraindicații medicale. Acolo vom căuta soluții pentru a-i caza într-un regim special, adică separați, în camere în care să fie doar astfel de studenți, nu combinați cu cei care sunt vaccinați. (Daniel David)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.