Filmul de weekend: S-a redeschis Cinema ARTA
A fost proiectat în mod simbolic același film pe care spectatorii l-au putut vedea în 1913, atunci când cinematograful și-a deschis porțile pentru public. Pe atunci însă se numea Cinematograful Universității.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2021, 06:00 / actualizat: 25 septembrie 2021, 8:35
”Studentul din Praga”, cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, este un thriller german de pionierat, realizat în anul 1913, în Germania celui de-al Doilea Imperiu, la scurt timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Scenariul se bazează pe trei surse literare: povestirea William Wilson de Edgar Allan Poe, poezia Noapte de decembrie de Alfred de Musset şi piesa Faust de Johann Wolfgang von Goethe. Studentul din Praga reprezinta un cumul de premiere: primul film independent, primul film de autor, primul film de artă şi primul thriller din istoria cinematografiei.
Cinema Arta anunță un program permanent de proiecții și evenimente și a deschis în foaier o cafenea, pe care o putem vizita inclusiv în week-end, iar în zilele lucrătoare ne putem bea cafeaua acolo începând de la ora 7:30 dimineața.
Pe lângă programul regulat, care va include filme europene și românești recente, filme de artă, documentare, filme independente, vor exista și patru serii curatoriate: Portret de regizor, ClasicARTA, Family Time, Art in Cinema.
De asemenea, publicul va putea lua parte la diverse evenimente culturale: concerte, tururi ghidate, discuții, programe interactive și multe altele.
ClasicARTA
În cadrul acestei serii, vor fi prezentate filme clasice, filme de cinematecă și filme cult. Seria începe în 28 septembrie cu filmul lui Stanley Kubrick, 2001: O odisee spațială.
Family Time
În fiecare sâmbătă de la ora 11:00 vor avea loc proiecții dedicate copiilor și familiilor.
Art in Cinema
Această serie propune filme de ficțiune și documentare recente, care prezintă viața și opera unor artiști, precum și filme despre alte forme și medii artistice. În 28 septembrie, vor fi proiectate Lux Æterna, în regia lui Gaspar Noé, și The Human Voice, în regia lui Pedro Almodóvar, filme recent lansate.
Portret de regizor
În fiecare lună va fi celebrată opera unui regizor, fiind prezentate mai multe filme emblematice ale sale, urmate de discuții cu publicul, dar și de evenimente conexe. Începând cu luna septembrie vor fi proiectate filme din opera regizorului Wim Wenders.
Poate vi-l amintiți pe Wim Wenders de la TIFF, unde a fost invitat special în 2010. Este unul dintre cei mai importanți cineaști germani, nominalizat la Oscar, reprezentant al noului val în cinematografia germană.
În 24 septembrie, de la ora 19:00, vedem filmul său Kings of the road/De-a lungul vremii, un road movie din anul 1976.
Este povestea unui reparator de proiectoare de film, Bruno (Rüdiger Vogler), care îl ia pe un autostopist, Robert, un psihiatru descurajat jucat de Hanns Zischler. Cei doi călătoresc de-a lungul graniței germane vorbind despre trecut, vizitând cinematografe vechi și reflectând asupra „colonizării” inconștientului german de către cultura americană. Ironic și generos filmul este probabil cel mai mare film al lui Wenders și una dintre capodoperele anilor șaptezeci.
Al doilea film programat la Arta este ”Cerul deasupra Berlinului”, o poveste cu iz fantastic despre doi îngeri pe care doar copiii îi pot vedea. Filmul îl are în distribuție pe Peter Falk, pe care îl cunoaștem din serialul Colombo, iar scenariul este scris de regizor împreună cu austriacul Peter Handke, câștigător al premiului Nobel pentru literatură în 2019.
Al treilea film de Wim Wenders proiectat la cinema Arta este un documentar. Se numește ”Sarea pământului” și urmărește călătoria unui fotograf brazilian, documentând multe dintre evenimentele istoriei recente: coflicte, războaie, foamete, exoduri de populație. Documentarul a fost nominalizat la Oscar în anul 2015.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.