65.000 de tone de deșeuri depozitate anual în Satu Mare [AUDIO]
Depozitul Ecologic Regional pentru Deșeuri Nepericuloase din județul Satu Mare a fost extins cu o nouă celulă.
Articol editat de , 27 septembrie 2021, 14:15
Depozitul Ecologic Regional pentru Deșeuri Nepericuloase din județul Satu Mare a fost extins cu o nouă celulă.
Amenajată pe o suprafață de 3 hectare, noua celulă a fost construită conform ultimelor norme europene, iar începând de luni, 27 septembie 2021, preia deșeurile din unitățile administrativ-teritoriale ale județului Satu Mare. Valoarea lucrărilor de amenajare a noii celule este de aproape 1 milion de euro.
Depozitul Ecologic Regional pentru Deșeuri Nepericuloase din județul Satu Mare a fost dat în folosință în anul 2011, și a fost printre primele depozite din România amenajate conform standardelor. Depozitul este amenajat în comuna Doba și are o suprafață totală de 25 de hectare, iar prima celulă, care stochează deșeuri de la darea în folosință a depozitului, este ocupată deja aproape integral, astfel că noul spațiu de depozitare, al doilea din cele cinci prevăzute a fi amenajate etapizat, reprezintă garanția continuității serviciului public de salubrizare din județ, precizează Claudiu Ardelean, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor.
Groapa ecologică din Satu Mare este destinată deșeurilor menajere, dar este prevăzut cu dotările standard și pentru deșeurile reciclabile, cu toate că în Satu Mare colectarea selectivă este mai mult la nivelul de teorie, iar cantitatea de deșeuri reciclabile colectată nu depășește 3 procente, din cauza cetățenilor care ignoră separarea deșeurilor menajere de cele reciclabile. Claudiu Ardelean spune că va fi binevenită legea referitoare la garanția pentru ambalajele de diferite feluri.
De la darea în folosință, în depozitul ecologic din județul Satu Mare au ajuns anual aproximativ 65.000 de tone de deșeuri. Pentru perspectivă, intenția conducerii Consiliului Județean vizează reducerea cantității de deșeuri depozitate definitiv. Potrivit președintelui Președintele Pataki Csaba, există deja mai multe proiecte de retehnologizare și de intensificare a selectării. Se dorește ajutarea primăriillor și a operatorilor de salubrizare, astfel încât deșeurile care ajung la depozit să fie cât mai puține și să aibă circuite separate.
Stela Tudor/Foto: Stela Tudor, Consiliul Județean Satu Mare
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.