Prima pagină » Cultural » Spectacole-lectură în septembrie și octombrie la Reactor
Spectacole-lectură în septembrie și octombrie la Reactor
Foto: Bogdan Botaș
După ce în timpul verii la Reactor s-a desfășurat rezidența de scriere dramatică Drama 5, urmează prezentarea publică a pieselor scrise în cadrul acesteia, prin spectacole lectură.
Articol editat de cristina.rusu,
27 septembrie 2021, 16:37
După ce în timpul verii la Reactor s-a desfășurat rezidența de scriere dramatică Drama 5, urmează prezentarea publică a pieselor scrise în cadrul acesteia, prin spectacole lectură.
Primul spectacol-lectură va avea loc în data de 30 septembrie de la ora 19.00, la Reactor, iar următoarele sunt programate în 7, 14 și 28 octombrie. Toate lecturile vor fi urmate de discuții cu publicul.
Drama 5. Ediția a VI-a este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțări
Evenimentele fac parte din proiectul „Reactor 2021. Proiecții despre viitor”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
PROGRAM:
30 septembrie, ora 19
SCENE DIN VIAȚA FAMILIEI STUCK
de Oana Hodade
Cu: Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Doru Vatavului
Regia: Oana Hodade
„Scene din viața familiei Stuck” pornește de la o arhivă de fotografii găsită la piața de vechituri. Sunt fotografii de familie, surprinse de-a lungul anilor. Trecând de avalanșa de emoții contradictorii care vin la întâlnirea cu un astfel de obiect – o bătălie constantă între curiozitate și distanță etică – zecile de imagini lasă loc de infinite proiecții personale legate de conceptul de familie. Persoanelor din imagini le-am atribuit nume și identități imaginate și le-am inventat o viață posibilă. E un joc al subiectivităților, un caleidoscop al memoriei. Și cine poate ști cât de aproape e această realitate imaginată de cea reală? Pot ele să coexiste, fără să se anuleze reciproc? „Scene din viața familiei Stuck” vorbește și despre întâlniri aleatorii care prind însemnătate și scene cotidiene scoase din anonimat.
7 octombrie, ora 19
SCENELTUL DE PASĂRE
de Iulia Enkelana
Cu: Cătălin Filip, Alina Mișoc, Adonis Tanța
Regia: Ioana Toloargă
Ajuns la bătrânețe, ca și cum ar încerca să se convingă că el a trăit-o, David își amintește revelația conștientizării morții, în copilărie, când s-a atașat în mod straniu de un schelet de pasăre găsit de părinții lui în spatele unui dulap. Traptat, săpând tot mai adânc în memorie, David ajunge într-o zonă de „mijloc”, în care s-au amestecat trecutul, prezentul, amintirile, reflecțiile și lucrurile la care nu vom avea acces niciodată: trăirile intime ale părinților și timpul dinaintea existenței noastre.
14 octombrie, ora 19
MONȘTRI
de Andrei Ursu
Cu: Cătălin Filip, Doru Taloș, Adonis Tanța
Regia: Petro Ionescu
MONŞTRI e povestea a 3 bărbaţi.
3 bărbaţi care au pierdut ceva pe drum.
Bărbaţii ăştia 3 consideră că ştiu cine sînt.
Consideră că ştiu ce fac.
Pentru că bărbaţii, nu-i aşa, consideră că au întotdeauna dreptate.
Mai ales cînd sînt între ei.
Cînd nu-i vede nimeni
Cînd, la o masă, într-o bucătărie, undeva, cîndva, la o oră anume, după ce au consumat suficient curaj lichid, pot începe, fără jenă, să vorbească despre sentimente şi oameni.
Despre dezamăgiri.
Trădări.
Ură.
Iubire.
Furie.
Despre oameni.
Oameni care nu mai sînt.
Oameni care au plecat.
Şi despre starea lumii lăsată în urmă după trecere.
Despre oamenii rămaşi, care trebuie să trăiască în lumea de acum.
Oameni care nu înţeleg ce se întîmplă.
Care încep să simtă ceea ce teoretic n-ar trebui simţit, pentru că.
Sentimente pe care oamenii rămaşi în urmă le mimează perfect.
Dar a căror utilitate pragmatică nu au înţeles-o niciodată.
Pentru că bărbaţii sînt mai denşi.
Pentru că bărbaţii nu au sentimente. Nu au timp de emoţii, empatie sau iubire.
Pentru că bărbaţii nu plîng.
Monştrii nu plîng.
Deşi mimează perfect actul.
Iar soarele, din lipsă de ceva mai bun de făcut, răsare şi în ziua ce vine după.
Doar pentru că..
28 octombrie
DISCO REGRET
De Doru Vatavului
Cu: Cătălin Filip, Doru Taloș, Oana Mardare
Regia: Doru Vatavului
Un regizor de film proaspăt divorțat, deprimat și falit se vede nevoit să se întoarcă în casa părinților din orașul mic în care a crescut. Propune un proiect de familie: un film în care părinții să reconstituie scene din tinerețea lor din anii 90. După eșecul căsniciei fiului, filmul pe care încearcă să-l facă e modul lui de a chestiona cum poate să reziste o relație. Sub autoritatea camerei de filmat, versiunile părinților încep să se bată cap în cap – cu elemente mărunte, ca melodia pe care au dansat prima oară, sau mai puțin mărunte, ca Marea Dragoste a Maică-tii care, ce să vezi, n-am fost eu – cum zice Tatăl. Acest al treilea personaj din film ajunge să fie jucat de fiu și dinamicile din familie încep să se complice. Povestea devine una dublă: viața care a fost versus viața care ar fi putut fi. Pe marginea ei, fiul își diseacă propria pierdere, straniu de asemănătoare cu cea scoasă la suprafață din tinerețea părinților lui.
Comunicat de presă
Foto: Bogdan Botaș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.