Fochistul de nescufundat
Arthur John Priest s-a născut în Southampton, într-o familie cu 12 copii. Deloc surprinzător, s-a angajat de tânăr: în 1900 a observat anunţurile de recrutare ale companiilor navale, a decis aşadar să devină marinar. Toate bune până când, la 20 de ani, a început seria sa ghinionistă; sau norocoasă, depinde de perspectivă.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2021, 06:00 / actualizat: 29 septembrie 2021, 9:57
În 1907 a găsit de lucru pe vaporul Asturias. Chiar în prima călătorie vasul a fost avariat grav după o ciocnire: nimeni nu a murit, din fericire Asturias s-a târât până în port înainte de a se scufunda.
În 1911, Priest încărca cu cărbuni cazanele de pe Olympic, când acesta s-a ciocnit cu nava de război HMS Hawke. 600 de persoane au murit atunci, dar Arthur John Priest a supravieţuit.
Cele două accidente nu i-au schimbat gândul în privinţa carierei. Priest şi cumnatul lui, Joseph Dawson, s-au angajat ca fochişti pe Titanic.
În timpul accidentului Priest era în camera cazanelor, care s-a inundat repede cu apă. A reuşit să urce totuşi, din nivel în nivel, ajungând pe punte cu câteva minute înainte ca vasul să se scufunde. Bărcile de salvare se terminaseră, Priest fiind nevoit să se arunce în apa îngheţată în hainele de lucru: adică o cămaşă subţire şi pantaloni scurţi.
A fost găsit de o barcă pornită în căutare de supravieţuitori, fiind printre foarte puţinii din camera cazanelor care nu au pierit odată cu Titanicul.
Priest s-a căsătorit în 1915 şi a devenit tată: motive suficiente, am crede, să rămână pe uscat. În 1916 se afla pe Alcantara când aceasta a intrat într-o confruntare cu nava germană de război Grief. Deloc surprinzător: Alcantara s-a scufundat. Din nou nicio surpriză: Priest a fost salvat. Numărul victimelor a fost de 70 de persoane.
După ce s-a recuperat din rănile suferite, s-a întors la lucru pe puntea navei Britannic. În timp ce vasul se îndrepta către insula grecească Lemnos, a avut loc la bord o explozie. De această dată cei mai mulţi au fost salvaţi: exceptând persoanele din 2 bărci de salvare, care nu au fost coborâte cum trebuie şi au fost distruse de turbine. Într-una din bărci era şi Priest, care a reuşit să scape şi de această dată.
Era pe Donegal în 1917 când nava a fost atacată pe Canalul Mânecii şi scufundată. Priest s-a rănit la cap, dar măcar după aceasta a renunţat la cariera de marinar.
Fochistul de nescufundat a murit pe uscat: de pneumonie, la numai 49 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.