Parteneriat între CJ și primăriile din Bihor pentru introducerea rețelelor de gaz [AUDIO]
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, a explicat într-un interviu pentru Radio Cluj ce va oferi județul comunităților locale interesate de acest proiect.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2021, 13:51
Vom participa și cu cofinanțare, între 150.000 și 200.000 de euro pentru fiecare UAT, contribuind astfel la efortul comunității locale în acest demers. Toate aceste lucruri se vor realiza în baza unui acord de colaborare, care ne va oferi posibilitatea să negociem împreună cu operatorii care vor dori să execute aceste lucrări, în condiții cât mai bune, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.
Proiectul a fost inițiat de Consiliul Județea Bihor vine în contextul în care, după cum a precizat Mălan, banii alocați prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru lucrările la rețele de gaz nu ar fi suficienți pentru toate comunitățile. Programul are 234 de milioane de euro pentru întreaga țară, în condițiile în care doar proiectele depuse de comuna Sânmartin și comunele Oșorhei – Paleu – Nojorid însumează 34 de milioane de euro.
Pentru a fi eligibili în parteneriatul anunțat de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, primăriile din județ trebuie să îndeplinească anumite criterii. Între acestea se numără rentabilitatea, criteriu ce va fi urmărit de participanții la licitație, apoi capacitatea și dorința comunității respectiv de a participa la proiect cu resurse proprii, dar și distanța față de magistrală sau rețeaua de distribuție.
În opinia lui Mircea Mălan, problema de rentabilitate se poate rezolva prin atragerea în comune și orașe a unor consumatori mari de gaze naturale.
Un hectar de seră echivalează cu o mie de consumatori casnici. Noi îi încurajăm pe toți primarii să facă demersuri pentru ca stații de asfalt, sere, ferme pentru creșterea păsărilor sau animalelor, instalații pentru uscarea cerealelor și alte investiții care consumă gaz să fie atrase în comunitate, în felul acesta crescând șansele să intre în acest program și să merite efortul financiar făcut de comunitate, cât și de operator, a explicat Mircea Mălan.
Crina Dobocan
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.