A fost cofondatorul primului sindicat independent din Europa de Est, laureat cu premiul Nobel pentru pace. În 29 septembrie 1943 s-a născut Lech Walesa:
Articol editat de cristina.rusu,
29 septembrie 2021, 06:00 / actualizat: 29 septembrie 2021, 9:57
A fost cofondatorul primului sindicat independent din Europa de Est, laureat cu premiul Nobel pentru pace. În 29 septembrie 1943 s-a născut Lech Walesa:
În 1966, Lech Walesa se angaja ca electrician la şantierul naval din Gdansk. Iniţial îşi încuraja colegii să boicoteze mitingurile prin care erau condamnate grevele studenţeşti, dar curând a trecut el însuşi la organizarea de greve. Pentru activismul său a fost concediat de mai multe ori, fiind şomer pe perioade lungi. Familia lui Walesa era urmărită în permanenţă de poliţia secretă poloneză, o acţiune căreia i-a urmat arestarea pentru disidenţă.
La 14 august 1980, după ce o altă creștere a prețurilor a dus la o grevă la Șantierul Naval din Gdańsk—grevă la inițierea căreia a participat—Wałęsa a sărit gardul șantierului și, ajuns înăuntru, a devenit lider al greviștilor. Acţiunea a inspirat şi altele similare, mai întâi la Gdansk, iar apoi în toată Polonia. 2 săptămâni mai târziu guvernul comunist al Poloniei a semnat un acord cu comitetul de coordonare a grevei, care permitea înfiinţarea unui sindicat liber. Aşa s-a născut Solidarnosc (Solidaritatea), funcţia de preşedinte fiind ocupată de Walesa. Sindicatul a crescut rapid, ajungând să cuprindă cam un sfert din populaţia ţării. Solidaritatea a fost scoasă în afara legii în 1981.
Walesa, după o perioadă petrecută în închisoare, a făcut cerere de a se reangaja ca simplu electrician, în timp ce faima căpătată în urma negocierilor îl aducea în atenţia comitetului Nobel. Distincţia nu a putut să o primească el însuşi, temându-se că guvernul polonez nu îi va mai permite reîntoarcerea în ţară. În anii ’80, fiecare număr din revista sindicatului a purtat motto-ul său: „Solidaritatea nu va fi divizată, nici distrusă”. A fost una din cele mai mediatizate figuri publice ale mişcării, devenind, în 1990, primul preşedinte polonez ales democratic.
Ştiri
În 2017 au apărut documente care au atestat colaborarea lui Walesa, la începutul anilor ’70, cu poliţia politică poloneză. Printre documente se regăseşte angajamentul său de colaborare în manuscris, precum şi chitanţe pentru sume de bani primite. Lech Walesa a negat întotdeauna acuzaţia de a fi fost colaborator al poliţiei politice.
Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus Aleksei Navalnîi la premiul Nobel pentru pace. Într-o scrisoare adresată comitetului Nobel, Walesa a elogiat curajul lui Navalnîi şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul tot mai autoritar.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.