6 motive ciudate pentru a interzice o carte
- William Golding, Împăratul muştelor
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2021, 17:00
- William Golding, Împăratul muştelor
William Golding a luat Nobelul pentru literatură în 1983, dar înainte de asta cartea lui a fost interzisă. În Împăratul muştelor, un grup de copii lăsaţi singuri pierd orice urmă de civilizaţie, ceea ce duce în final la moartea a doi dintre ei. Cartea a fost interzisă în statul american Connecticut: o iniţiativă de succes, de vreme ce nici până în ziua de azi volumul lui Golding nu a fost reintrodus în bibliografia şcolară în acest stat. O şcoală din South Carolina a încercat să facă acelaşi lucru. Motivul? Faptul că oamenii sunt înfăţişaţi purtându-se ca animalele.
- Dicţionarul Merriam-Webster
Culmea, dar adevărat: într-o şcoală din California dicţionarul clasic a fost interzis pentru copiii de până în clasa a 5-a, pentru definiţii legate de sexualitate care părinţilor li s-au părut prea explicite. Cenzura a durat doar o săptămână, cu menţiunea că dicţionarul nu poate fi obligatoriu: deci practic un părinte îi poate interzice copilului să caute definiţiile cu pricina…. Ceea ce, ne dăm seama, ar duce exact la căutarea lor.
- Judy Blume, Are you there God? It’s me, Margaret
Această carte despre adolescenţă e printre cele mai interzise volume din Statele Unite. Ba mai mult: cartea a fost exilată chiar din şcoala unde studiază fiicele autoarei, pentru că directorului i s-a părut scandalos ca într-o carte pentru adolescenţi să se facă referiri la menstruaţie.
- E. B. White, Pânza Charlottei
Cartea absolut nevinovată pentru copii a apărut în 1952 şi a fost lăsată în pace până anul acesta, când părinţilor nu li s-a părut normală o poveste cu un purcel vorbitor. S-a spus chiar că a atribui calităţi umane unei forme inferioare de viaţă e o adevărată blasfemie.
5.Fraţii Grimm, Scufiţa Roşie
Care e cel mai ciudat lucru din Scufiţa Roşie? O fi oare un lup îmbrăcat cu pijamalele bunicii? O fi oare faptul că lupul o mănâncă pe bunică? Nicidecum! O ediţie în limba engleză din 1987 a fost interzisă pentru o imagine cu coşul Scufiţei, în care era, evident, o sticlă de vin.
- John Steinbeck, Fructele mâniei
Acţiunea cărţii se petrece în timpul marii crize economice de la sfârşitul anilor ’20. Totuşi multora li s-a părut anormal ca într-o perioadă grea, în care oamenii călătoreau sute de km şi tot nu-şi găseau de lucru, să mai şi vorbească urât.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.